Мръсна ли е морската вода на юг?

0
Информациите, че е морето е мръсно, са се отразили на резервациите на туристи
Информациите, че е морето е мръсно, са се отразили на резервациите на туристи Снимка: bTV

Информациите, че е морето е мръсно, са се отразили на резервациите на туристи

Няма опасно замърсяване на морската вода на юг, показват резултатите от последните проби на здравните власти. Изследванията на учен от Софийския университет и „Активни потребители“ обаче отново показват отклонения от нормите на Попския плаж в Царево, предава bTV.

В понеделник микробиолог от здравната инспекция в Бургас и екип от Софийския университет заедно взеха проби от морето. Съвместната им акция беше организирана след информация, че водата там е опасно мръсна.

Здравните власти са категорични, че къпането в морето не е опасно.

„Потвърждавам, че данните от пробите, взети на 28 август са чудесни. Това, което имахме като много малки отклонения на Попския плаж и на „Атлиман“ вече е в норми. Няма никаква опасност за хората, плажуващи там“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

А резултатите, представени от микробиолога Сергей Иванов, показват, че Попският плаж отново е мръсен.

Нашите проби са от лабораторията на Софийския университет. Имаме проект за изследване на микробиологични рискове в околната среда. Това е един съществен риск – водите за къпане, замърсяването с отпадни води“, казва д-р Сергей Иванов, микробиолог в Софийския университет.

От години тази ивица не се посещава от туристи, за разлика от Южния плаж на Приморско, който също беше обявен за замърсен, но не попадна в съвместното проучване.

Това, че отказаха да вземат повторна проба, е ясно доказателство, че тази проба, която беше оповестена, е абсолютна фалшификация“, смята Николай Николов от Туристическата камара.

Според летовниците Трендафил Петров и Милена Манчева водата е перфектна.

„Вървя и си виждам камъчета, мидички“, казва Трендафил.

„Как ще е мръсна водата, вие плажували ли сте на нашето море скоро, водата е прекрасна. Това е една голяма антиреклама за мен, която се прави с българското море“, смята Милена.

„Ние не сме против, който иска да мери и да се включи в процеса на контрол, но то трябва да бъде правено по начина, който изисква закона“, казва доц. Ангел Кунчев.

Информациите, че е морето е мръсно, са се отразили на резервациите на туристи. Затова хотелиери и местната власт завеждат дело.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    ...
    Л А Й Н О М О Р И Е ! ! ! Л А Й Н А И М У Т Р И ! ! ! Ц Е Н И К А Т О З А М А Я М И ! ! ! Е Б Е Т Е С И М А Й К А Т А ! ! ! Ф А Л И Т И Д А С Е П Р И К Л Ю Ч В А ! ! !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари