Библейски потоп уби сезона на юг от Приморско

0
Туристи масово се изнасят, коли бяха отнесени в морето, преливат реки
Туристи масово се изнасят, коли бяха отнесени в морето, преливат реки

Туристи масово се изнасят, коли бяха отнесени в морето, преливат реки

Мъж и жена загинаха в потопа в Царево, а трима са в неизвестност - районната съдийка на Царево Мария Москова и дъщеря ѝ, както и един мъж, потвърди кметът Георги Лапчев, цитиран от "24 ЧАСА".

По непотвърдени данни съдийката и дъщеря ѝ опитали да се евакуират от квартал “Василико”.

Пороите преждевременно сложиха край на сезона на юг от Приморско, където официално сезонът се закрива 9 септември.

В най-южната морска община - Царево, много хотели са залети, а къмпингите “Нестинарка” и “Арапя” са под вода и негодни за обитаване. Отнесени са и плажни ивици, бунгала и каравани, в морето плуват чадъри и шезлонги. Река Велека преля, а мост в квартал “Василико” се пропука и го откъсна от Царево

Бедствено положение

Кметът Лапчев обяви бедствено положение и пусна сирените, за да призове хората да се евакуират на по-високите етажи.

На много места улиците са се превърнали в реки, в които плуват и автомобили, някои са дори отнесени в морето.

“След това наводнение трудно бихме се възстановили за седмица. Отводняването и почистването на калта изисква време, а после няма закога да отваряме. Всичко приключи за един ден”, вдига безпомощно ръце собственик на семеен хотел в Царево.

Много като него се бяха настроили да посрещат туристи за днешния празник 6 септември. Плахо се надяват да успеят да отворят за 22 септември.

Повечето от малките хотели не са застраховани и собствениците им ще разчитат на свои средства да покрият щетите.

“Сезонът и без това беше слаб. Каквото изкарахме от лятото, ще го дадем за нови мебели и техника, които бяха залети от водата”, казват хотелиери.

До ранния следобед на територията на община Царево се бяха излели 300 литра на кв. метър, което е близо до националния рекорд.

Заради потресаващото наводнение стотици туристи започнаха да се изтеглят от южните курорти. Някои подкарали колите още в понеделник вечер, след като чули прогнозата за лошото време по Черноморието. Голяма част обаче не повярвали, че ще вали толкова много, и останаха с надеждата бързо да пекне слънце и отново да се излегнат по плажовете. Продължителните проливни дъждове ги изненадаха и сега не могат да се изтеглят заради блокираните пътища. Стотици коли останаха заклещени в отсечката между Китен и Приморско, преди бедствието да наложи затваряне на пътя от Приморско до Синеморец. В същото време до единствения обиколен маршрут - Царево - Малко Търново, не можеше да се стигне.

Много от хората стояха със стегнати багажи по стаите и чакаха да отворят пътищата, за да се изнесат на север и оттам по магистрала “Тракия” да се приберат по домовете си, но нямаше как да стигнат до аутобана.

Обилните дъждове заляха и Лозенец.

В ниските части на Малката София, както го наричат заради масовото присъствие на столичани, започнаха да изграждат диги, за да спрат водата към хотелите и къщите. Заради залетите стаи летовниците бяха наизлезли по улиците и с телефони в ръка зовяха за помощ в социалните мрежи, показвайки видеа от наводнението.

На кадрите се виждаха завлечени хора, които бяха издърпвани с въже на къмпинг “Арапя”.

Кошмарната ситуация бе подсилена и от спиране на тока, а това допълнително паникьоса местни и туристи.

“Търся помощ в с. Лозенец. Отседнали сме в къща за гости близо до брега, колата ми е догоре във вода и се премести до първото дърво на 10 м от паркинга. На 100-тина метра е асфалтова улица, чиста от вода.

С близнаци на 7 месеца съм. Чакаме пожарна от няколко часа, няма никой. Нямаме ток. Имам храна за децата, но не зная колко ще се усложни ситуацията. Притеснявам се за тях - как да ги измъкна от тук, на второ място за колата”, пише Денис Петров във фейсбук.

Проливният дъжд остави без ток центъра на Царево, Ахтопол, Резово, Варвара, Бродилово и Кости. Причината е скъсан от бурята въздушен далекопровод, казаха от EVN. Заради затворените пътища обаче екипите на електроразпределителното дружество не успяха да стигнат навсякъде.

Под вода са и много села в Странджа.

Най-критично бе в Кости, а в Бродилово скала се откъсна и затвори пътя до Царево. На тръни бяха и жителите на село Младежко заради прииждащата вода от реката. Наводнени къщи и хотели имаше в Ахтопол и от крайбрежното село Варвара.

Тежката ситуация наложи свикването на кризисен щаб с участието на полиция, пожарна и жандармерия, който затвори пътя от пункта Караагач към Царево и спря движението на автомобили във всички населени места с изключение на линейки и пожарни.

Евакуация на граждани

Цял ден във вторник службите евакуираха граждани, наложи се 30 туристи от Лозенец да бъдат приютени на сухо и в кметството.

“Призоваваме всички жители и гости да не напускат домовете си, а при необходимост да заемат места по високите части на сградите. Щабът ще заседава денонощно до приключване на бедствието”, излязоха с обръщение по високоговорители от община Царево. Министерството на туризма бе в постоянна връзка с кмета Лапчев. Министър Зарица Динкова получи уверение от него, че летовниците са настанени по горните етажи на хотелите, където има ток, вода и храна.

“Евакуация ще бъде направена само там, където към момента се налага, организирана от кризисния щаб в града”, обясниха от Министерството на туризма.

Да помогне на бедстващо Царево, предложи община Бургас.

“Говорихме с кмета на Царево. Очакват дъждът да спре, за да им изпратим екипи да се справят по-бързо с щетите. Имаме готовност и сега, но те отказват, защото не може да се работи в момента”, обясни бургаският кмет Димитър Николов.

Тепърва ще се изчисляват щетите от катастрофалното бедствие, но по първоначални данни са за десетки милиони.

Най-големи са пораженията по разрушената пътна инфраструктура, която на места ще трябва да бъде възстановена изцяло.

Наводнението е пореден удар за туризма, който е основен поминък в най-южната морска община.

На тръни от предната вечер бяха и кметовете на близките общини Созопол и Приморско, но, за щастие, там потопът ги подмина

“Няма форсмажорни обстоятелства, които налагат по-специални мерки или евакуация”, каза кметът на Приморско Димитър Германов, който изпита ужаса на наводнението в общината през 2014 г.

Заради продължаващия до късно дъжд във вторник вечер всички събития от предпоследния ден на “Аполония” бяха преместени на закрито. От съображения за сигурност в Бургас спряха корабчетата до остров Света Анастасия.

От днес слънце на морето, но ще има вълни

Валежите по нашето Южно Черноморие не са свързани с циклона над Гърция, а се получиха заради засичане на въздушни потоци на различни височини над 3000 метра. Контрастът на потоците предизвика интензивните валежи и силните поривисти ветрове. Това обясни за “24 часа” шефът на синоптичната фирма TV-МЕТ Петър Янков.

Най-значителни са били валежите по линията Приморско - Царево на запад към Странджа. По последни данни са паднали между 80 и 130 литра на квадратен метър за около 18 часа.

У нас обстановката започва да се подобрява. През следващите дни ще има много слънце.

Температурите ще се повишават - в събота и неделя ще са между 29 и 33 градуса, прогнозира Петър Янков.

Морето обаче ще е бурно. Всички, които предпочетат нашето Черноморие през почивните дни, трябва да се съобразяват с указанията на спасителите, предупреди метеорологът.

Той припомни, че гръмотевични бури и проливни дъждове са характерни за нашето Черноморие до края на септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари