Може ли Германия да очаква прекъсване на тока през зимата?

0
Федералната служба за помощ при бедствия и гражданска защита отдавна призовава хората да се запасяват с храна и вода
Федералната служба за помощ при бедствия и гражданска защита отдавна призовава хората да се запасяват с храна и вода

Федералната служба за помощ при бедствия и гражданска защита отдавна призовава хората да се запасяват с храна и вода за няколко дни за всеки случай

Председателят на Германската асоциация на градовете и общините Герд Ландсберг предупреди Германия, че може да я очаква прекъсване на електрозахранването в национален мащаб през следващата зима. Същевременно той настоятелно призовава гражданите да се запасят с храна и вода, в случай на бедствие, пише германският Focus, цитиран от Дарик Радио.

В интервю за „Welt am Sonntag“ Ландсберг заяви, че има рискове за спиране на тока, като даде за пример, че „ако 650 000 вентилаторни нагреватели, продадени през тази година, се пуснат в мрежата, подаването на газ може да не е успешно". Ландсберг също така описва враждебни хакерски атаки, които могат да доведат до прекъсване на електрозахранването като „реалистични сценарии“.

Според него Федералното правителство и населението не са достатъчно подготвени за такива ситуации. Той остро разкритикува гражданите. „Всеки гражданин трябва да е наясно какво се случва, когато няма ток - тогава няма да има вода, не можеш да си заредиш мобилния телефон. Ние по никакъв начин не сме подготвени за подобен сценарий.”

Преувеличава ли се и има ли реална опасност?

Експертите успокояват, че дълготрайно прекъсване на електрозахранването не е невъзможно - но и не е много вероятно, пише WDR.

„Това може да се случи по всяко време“, казва Кристиан Ретанц, професор по енергийни системи и енергийна икономика в Техническия университет в Дортмунд. „Но вероятността не е значително по-висока от обикновеното. Тази зима има някои рискове - като недозахранени газови централи или повишена нужда от ток за отопление. Но всичко това е предвидимо“, категоричен е професорът.

Той също така не вижда проблем в използването на стотици хиляди вентилаторни нагреватели като проблем: „Едва ли всички в Германия ще включат уредите си по едно и също време. Ако трябва да се вземат предпазни мерки, може например да се изключи временно електричеството в по-големите фабрики.“

Енергийният консултант Кристоф Маурер също смята, че спирането на тока е малко вероятно. Въпреки това е възможно отделни градове или области да бъдат извадени от мрежата за кратко време, за да се избегне пълен колапс.

Освен наближаващата зима обаче, по-продължителното прекъсване на тока е сценарий, с който се занимават много изследователи. На практика всичко зависи от захранването. Поради тази причина Федералната служба за помощ при бедствия и гражданска защита отдавна призовава хората да се запасяват с храна и вода за няколко дни, за всеки случай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари