Може ли да се повиши заплата ни по време на отпуск?

1
Отговаря Тодор Капитанов, създателят на Автоматизирана безплатна платформа за трудовоправни консултации - mywork.bg
Отговаря Тодор Капитанов, създателят на Автоматизирана безплатна платформа за трудовоправни консултации - mywork.bg

Отговаря Тодор Капитанов - създателят на Автоматизирана безплатна платформа за трудовоправни консултации - mywork.bg

Спрямо закона, за времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни, предава bTV.

Какво се случва, когато заплата бъде увеличена в период, в който работещия е в отпуска, отговаря Тодор Капитанов - създателят на www.mywork.bg (автоматизирана безплатна платформа за трудовоправни консултации и съвети в помощ на всички работещи граждани в България):

"Когато към или след началната дата на платения отпуск на работника или служителя е увеличена основната му работна заплата за минал период, включващ и месеца, който е база за изчисляване на възнаграждението за платен отпуск, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.

Когато от определена дата са увеличени работните заплати, но работникът или служителят към тази дата или след нея е бил в платен отпуск, поради което увеличението не се е отразило в базата, от която се изчислява възнаграждението за платен отпуск, към възнаграждението за отпуска се заплаща добавка, изчислена с процента на увеличение на новото и предишното брутно трудово възнаграждение, определени по трудовото правоотношение.

Когато базата за изчисляване на възнаграждението за времето на платен годишен отпуск е месец, предхождащ ползването на отпуска, а работните заплати са увеличени в месец, който не е база за изчисляване и през който се ползва платен годишен отпуск, се заплаща добавка.

Условие за заплащане на добавката е работникът или служителят да е бил в платен отпуск към или след датата, от която е увеличена заплатата. Ако работникът или служителят е бил в платен отпуск преди датата, от която е увеличена заплатата, добавка не се заплаща.

Справка:

чл. 177, ал. 1 от Кодекса на труда

чл. 21, ал. 1 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата (НСОРЗ)"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари