Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея в Русе?

3
В музея се харчи много ток както за големите помпи, които поддържат живота на рибите в аквариумите, така и за UV-филтри и климатична система
В музея се харчи много ток както за големите помпи, които поддържат живота на рибите в аквариумите, така и за UV-филтри и климатична система Снимка: Екомузей с Аквариум

В музея се харчи много ток както за големите помпи, които поддържат живота на рибите в аквариумите, така и за UV-филтри и климатична система

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи монтирането ѝ?

Едно от бижутата в Русе, с което се хвалим на гостите си е Екомузеят с аквариум. Той е толкова съвременен и вдъхновяващ, че се мери с най-добрите световни музейни пространства. Освен всичко друго, сградата има и плосък покрив, който като че ли приканва техниците да го оборудват със слънчеви панели. А ток там се харчи както за големите помпи, които поддържат живота на рибите в аквариумите, така и за UV-филтри и климатична система, каза биологът в Екомузея Венцеслав Петков.

Негов съмишленик просто се хванал и направил проект за соларна система през 2022 г. Безплатно и без никакви ангажименти за бъдеща реализация.

Документацията с изчисленията, таблиците, сметките и картинките били представени както на главния архитект на общината, така и на кмета. И двамата потвърдили, че не виждат пречка соларната система да бъде направена, но тя не е. И е странно, тъй като кметът на Русе Пенчо Милков неведнъж е изразявал положителното си отношение към екорешенията. Сега го потвърди.

"Община Русе е разположила фотоволтаични системи на социални сгради, на образователна инфраструктура, няма пречка фотоволтаици да бъдат разположени и на покрива на Екомузея. Това трябва да стане при анализ на техническите възможности, необходимостта и да търсим източници за финансиране", каза той, цитиран от БНР.

Вероятно заради двете години, които са отминали, проектът е потънал някъде в папките, но пък напомнянето, че покривът на Екомузея е плосък, а разходите за ток биха били наполовина, не е излишно и вдъхва надеждата, че екологичните решения са част от грижата ни за бъдещето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Отегчен
    Като може би единствения от вас, който си има фотоволтаичца централчица, спрете се да правите сметки без кръчмаря. Идея си нямате какво е "такса баланс на мрежата" и т.н. Инвестицията към сегашно време просто няма изплащане! Ама ги прежалих тия 80 000 лева.
  • 1
    3
    daskal
    Много моля някой да обясни защо Даков е незаобиколим фактор.
  • 7
    2
    селянин
    Чудесно, но Даков е незаобиколим фактор.
  • 16
    1
    мм
    Разбира се че може да се постави но си викнете нормална фирма не обществена поръчка през Даков и вместо да дадете 2 лв да се платят 10
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари