Може ли да прекалите с протеините и какви рискове крие това?

0
Защо е важно храненето да е балансирано, а да не се набляга само на част от хранителните вещества
Защо е важно храненето да е балансирано, а да не се набляга само на част от хранителните вещества

Протеините ни помагат да се чувстваме сити за дълго време

Протеините са една от основните градивни единици на всяка клетка. Те са незаменими в храненето, защото възстановяват клетките, изграждат ги и спомагат за множество процеси в организма. Протеините са и основен компонент от храненето. Те са макронутриент, от който се нуждаем. Като такъв, те не бива да се изключват от храненето, заедно с въглехидратите и мазнините. Нуждаем се от протеините, за да поддържаме живота на организма и за да сме в добро здраве, според livescience.com, цитиран от "Аз-жената".

Добрите източници на протеини включват месо, птици, морски дарове, риба, яйца, бобови, ядки, семена. Протеините ни помагат да се чувстваме сити за дълго време. Освен това осигуряват енергия и ценни аминокиселини. Тялото ни може да синтезира повечето аминокиселини и само, но някои от източниците на протеини съдържат 9-те незаменими аминокиселини. Те не се произвеждат в тялото, а трябва да се набавят от храната.

Най-добрите източници на есенциални аминокиселини са месо, млечни продукти, киноа, соя. Американското министерство на земеделието, цитирано от healthdigest.com, препоръчва дневният прием на протеини да съставлява между 10 и 35% от общия калориен прием.

Но може ли да прекалите с протеините? Какво се случва в тялото, ако ядете твърде много протеини?

Едно от най-големите предимства на диетите, богати на протеини е, че се увеличава мускулната маса и се ускорява метаболизмът. Това води до загуба на тегло, най-вече чрез редукция на мастната тъкан. Звучи примамливо да спазвате диета, която е по-богата на протеини, защото обещава добри резултати едновременно в намаляването на мазнините и в покачването на мускулната маса.

Редовно трениращите и спортуващите хора също наблягат на протеина, за да изградят и възстановят мускулатурата след натоварване.

Но когато се съсредоточавате върху един от макронутриентите, съществува риск да прекалите с него. Според клиника Майо, когато се фокусирате предимно върху протеините, рискувате да не получите достатъчно от останалите основни хранителни вещества – въглехидрати, мазнини, фибри. Хранителните дефицити могат да доведат до здравословни проблеми, но и прекаляването с някои от източниците на протеини също може да се окаже проблем за здравето.

Ако консумирате месо, яйца, млечни продукти повече от необходимото, това може да повиши сърдечносъдовия риск, да създаде условия за бъбречни заболявания. Протеините се филтрират през бъбреците, което означава, че излишните количества протеин могат да ги претоварят, да ги затруднят в изхвърлянето на отпадъчните елементи от организма.

Прекомерната консумация на месо, пълномаслени млечни продукти и яйца може да повиши холестерола, кръвното налягане, общото възпаление в организма, което да влоши състоянието на сърдечносъдовата система.

Според livescience.com, за да бъде диетата и начинът ви на хранене безопасен и здравословен, трябва да се консултирате с диетолог или лекар. Специалистите могат да ви помогнат да се ориентирате в принципите на правилното и балансирано хранене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари