Може ли да отнемат "Оскара" на Уил Смит заради шамара?

0
Самата Академия, в своя правилник на поведение, осъжда остро всякаква проява на насилие
Самата Академия, в своя правилник на поведение, осъжда остро всякаква проява на насилие Снимка: Twitter

Вълна от неодобрение към Уил Смит заля социалните мрежи, след като актьорът  нахлу на сцената на наградите "Оскар" и удари комика Крис Рок в лицето, защото се пошегува със съпругата му Джейда по време на неделната гала вечер

Появиха се дори призиви към Академията на филмовите изкуства и науки наградата за „Най-добър актьор” да му бъде отнета, съобщава  NOVA, позовавайки се на вестник „Дейли мейл”. Самата Академия, в своя правилник на поведение, осъжда остро всякаква проява на насилие, припомня изданието.

След края на церемонията на официалната си страница в Twitter от Академията посочиха, че: „Не одобряваме насилието под каквато и да било форма. Тази вечер бяхме особено щастливи да почетем 94-те носители на филмовите награди, които заслужават признание от своите почитетели по целия свят”.  

„Правилникът за поведение” на „Оскарите” беше въведен през 2017 година по време на движението Me Too.

Шамарът, който Смит нанесе на колегата си на сцената, първоначално беше сметнат за шега и част от шоуто. Но последвалите груби думи на актьора потвърдиха подозренията, че става дума за нещо сериозно.

При нормални обстоятелства Смит щеше да бъде изведен от охраната на събитието извън сградата на „Долби тиътър” в Лос Анджелис. Но шамарът дойде само минути преди обявяването на категорията за „най-добър актьор”, за която Смит получи първия „Оскар” в кариерата си. Ето защо продуцентът на шоуто Уил Пакър беше поставен в критичната ситуация да реши за секунди какви мерки да предприеме. Той беше забелязан да казва нещо на Уил Смит малко, след като той се върна на мястото си в залата.

Присъстващите в залата също бяха в ступор. 

От полицията в Лос Анджелис заявиха, че са били уведомени за случилото се, но не е била подавана жалба.

По време на прекъсването за реклами Дензъл Уошингтън, който е близък приятел на Смит, беше видян да прегръща и утешава звездата. 15 минути по-късно холивудската звезда беше на сцeната, за да получи най-голямото признание в кариерата си, но бе видимо разтърсен. Със сълзи на очи той се извини на Академията и на колегите си. Това обаче едва ли ще е достатъчно, за да спрат призивите да му бъде отнето отличието, коментира „Дейли мейл”.

След като получи заветната си статуетка Смит беше придружен от Дензъл Уошингтън обратно до мястото си в залата. Малко по-късно актьорът заяви, че приятелят му е казал: „Това е твоят върхов миг, когато дори Дяволът идва за теб”.

Главният изпълнителен директор на Академията Доун Хъдсън изтъкна ценностите, които Академията подкрепя в разгара на движението Me too, включително „насърчаване на подкрепяща среда и зачитане на човешкото достойнство“.

В допълнение към постигането на върхови постижения в областта на киноизкуствата и науките, членовете трябва също да се държат етично, като поддържат ценностите на Академията за зачитане на човешкото достойнство, приобщава]a и подкрепяща среда, която насърчава творчеството. В Академията няма място за хора, които злоупотребяват със своя статут, власт или влияние по начин, който нарушава признатите стандарти за благоприличие. Академията е категорично против всяка форма на злоупотреба, тормоз или дискриминация въз основа на пол, сексуална ориентация, раса, етническа принадлежност, увреждане, възраст, религия или националност. Вярваме, че тези стандарти са от съществено значение за мисията на Академията и отразяват нашите ценности“, посочва Хъдсън в изявление, публикувано от списание „Варайъти”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    някъв
    Само че не е Крис Тъкър, а Крис Рок ;) Така става, когато се бъзика с човек, имащ сериозен здравословен проблем, изяжда шамарите!
  • 6
    1
    Respect
    Браво, Уил! Истински мъж, който защити пред цял свят честта на жена си.Колкото до лигльото Тъкър, на бас че оттук насетне ще си мери всяка приказка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари