Може ли да наследим дълговете на родител, когото не познаваме?

0
Има ли пропуски в законодателството?
Има ли пропуски в законодателството?

Антон Стоилов е израснал в детски дом, без да знае, че биологичната му майка е жива.

Разбира за нея едва след смъртта ѝ, защото към него тръгват искания като към наследник да плати натрупаните сметки към общинското жилище, в което е живяла.

Антон не иска да се откаже да бъде наследник, защото това означава, че сам се отказва и от пасивите, и от активите на наследството.

Това са направили по-малките му брат и сестра, които обаче най-напред успяват да се сдобият с настанителна заповед за общинското жилище, в което е пребивавала майката и започват живота си там „на чисто“.

Тази странна житейска история обаче е типична за сираци като Антон.

Има ли пропуски в законодателството и защо единственото решение, което ще го освободи от натрупаните от непознатия му до момента родител сметки, не е приемливо за Антон?

Пред БНР адвокат Александър Пелев коментира, че досега не е попадал на такъв случай с наследяване на задължения във връзка с комунални разходи и ползване на общинско жилище.

Проблемът идва от наредбата на Столична община, която е като цяло еднотипна с тези в други общини, по отношение на настаняване в общински жилища. Проблемът идва от това, че съгласно с изискванията на общината едно от задълженията на наемател на общинско жилище е освен да заплаща сравнително поносим наем, но и заплащане на услуги във вид на водоснабдяване, отопление, електроенергия. Едно от основанията за прекратяване на ползването на общинско жилище на тези преференциално условия е именно неплащането на комуналните разходи. И аз се учудвам как толкова време, да се натрупат такива чудовищни сметки“, каза адвокат Пелев в предаването „Преди всички“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари