Полезни съвети за бъдещите баби

1
Не давайте непоискани съвети
Не давайте непоискани съвети

Не давайте непоискани съвети

Когато вашите собствени деца станат родители, то е нормално да влезете в нова роля – тази на баба. Всяка промяна има нужда от своето време. В следващите редове ще научите ценни съвети, които ще ви помогнат да преминете през този период по-лесно.

Не се опитвайте да замените родителите му

Когато видите малкото си внуче, ще ви залее силна обич и ще искате да го предпазите от всички опасности. В този ред на мислене може да не сте съгласни с нещата, които децата ви правят. Не се опитвайте обаче да налагате мнението си. Внучето ви си има родители и вие трябва да се съобразявате с техните желания. То няма нужда от още една майка – вече си има.

Моментът, който децата станат родители, е съзряващ. Тогава вече те се превръщат окончателно във възрастни. От друга страна, вие и съпругът ви навлизате в нова роля от живота си. Сега обаче децата и вие сте равни. Отгледали сте наследниците си и е време да ги оставите те да направят същото. Възможно е да допускат грешки, точно както и вие като млади родители.

Покажете, че уважавате своите пораснали деца и не критикувайте методите им. Ако пък имате нещо да им кажете – направете го дискретно, за да не подроните авторитета на родителите им.

Не давайте непоискани съвети

Разбира се, че правите всичко с добри намерения. Не така обаче може да изглежда в очите на децата ви. Времената вече са други и младите родители имат различни разбирания. Съветите ви могат да се приемат като опит за намеса в семейството. Също така, като възрастни и достатъчно зрели, трябва да осъзнаете, че детето ви е вече е пораснало и може само да взима решения.

Проявете разбиране

Когато детето ви създаде семейство, проявете разбиране към новата ситуация и не се натрапвайте. Помагайте и давайте съвети само когато това се поиска от вас. Така всички ще живеят в хармония и няма да се чувствате излишни или пък недооценени. Ако сте сгрешили, то си го признайте. Така и детето ви ще прояви разбиране и децата сами ще си признаят и те своите грешки.

Осъзнайте, че детето ви е също толкова несигурно в началото на своето родителство, колкото и вие сте били. Не бъдете критични, а подкрепящи. Уважавайте родителския стил на своите деца и не им се ядосвайте на грешките им.

Всеки един родител прави нещата по свой начин. В отглеждането на децата няма грешен или правилен подход. Има интуитивно усещане как нещата трябва да се случат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари