МОСВ: Няма изменения в радиационния гама-фон в България

0
Нормален е радиационният гама-фон около Атомната електроцентрала „Козлодуй“, съобщиха и от пресцентъра на централата
Нормален е радиационният гама-фон около Атомната електроцентрала „Козлодуй“, съобщиха и от пресцентъра на централата Снимка: АЕЦ „Козлодуй“

АЯР: Показанията от станциите на територията на България са в рамките на нормалните стойности на естествения гама фон

Общо 26 станции на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) следят за състоянието на радиационния гама-фон в България и до момента нито една не е отчела завишени нива. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Към настоящия момент Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон не е регистрирала изменения на територията на България над естествените вариации, характерни за гама фона в пунктовете за измерване, сочат данните на ИАОС.

МОСВ чрез ИАОС администрира Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама-фон. Системата разполага с 26 автоматични мониторингови станции, разположени на територията на страната, които извършват непрекъснати измервания.

По повод на публикувани данни в социални мрежи, че измервателна станция в Румъния е отчела повишение на радиационния фон в Румъния, МОСВ информира, че в България не се отчита увеличение на стойностите.

Нормален е радиационният гама-фон около Атомната електроцентрала „Козлодуй“, съобщиха от пресцентъра на централата във връзка с медийни публикации за отчетено повишение на радиационния фон от една от измервателните станции в Румъния.

АЯР: Показанията от станциите на територията на България са в рамките на нормалните стойности на естествения гама фон

Показанията от станциите, намиращи се на територията на България, включително и тези около АЕЦ “Козлодуй”, са в рамките на нормалните стойности на естествения гама фон. Това съобщиха от Агенция за ядрено регулиране (АЯР) във връзка с медийни публикации за отчетено повишение на радиационния фон на една от измервателните станции в Румъния.

Изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй" Валентин Николов каза, че няма повишаване на радиационния фон в България, предаде БТА. Той допусна, че може да има технически проблем в измервателната станция в Румъния, с която са свързани медийните публикации за отчетено повишение на радиацията.

Към 11:00 часа вчера показанията за стойността на гама фона от станция, намираща се в населеното място Гигера, Румъния са били в рамките на естествения гама фон - 0,11 "микросиверт в час" (μSv/h). В 22:00 и 23:00 часа снощи са отчетени показания съответно 1,5 μSv/h и 1,75 μSv/h (около 10 пъти естествения гама фон). В същия район на разстояние 3,3 км западно и 8,5 км източно от станцията са разположени други две, чиито показания за същия период са в рамките на естествения гама фон (0,1 μSv/h). Трите станции са част от информационната система EURDEP (EU Radiological Data Exchange Platform) на изследователския институт (Joint Resesarch Institute JRC) на Европейската комисия. Към настоящия момент не са налични данни от посочената станция, посочват от АЯР.

Като най-вероятна причина за подобни завишени показания може да се посочи недостоверност в измерените стойности от станцията или технически проблем, предвид липсата на завишени показания от съседните две станции, считат от АЯР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари