Московски да не е машинист, че ръководи БДЖ?

0
Даниел Валчев коментира, че право на премиера е да внесе или да не внесе номинацията на Кунева
Даниел Валчев коментира, че право на премиера е да внесе или да не внесе номинацията на Кунева Снимка: Булфото

"Много лесно се доверяваме на твърдението, че всеки министър трябва да е някакъв голям експерт. Ивайло Московски да не е машинист случайно, че ръководи включително и БДЖ?", запита Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите” по повод номинацията на вицепремиера Меглена Кунева за министър на образованието на мястото на Тодор Танев.

Даниел Валчев коментира в неделя пред бТВ, че право на премиера е да внесе или да не внесе номинацията на Кунева, предаде mediapool.bg.

"Аз съм адвокат, безплатни съвети не давам", пошегува се Вълчев, който бе министър на образованието в кабинета "Станишев", на въпроса дали ще съветва Кунева, ако оглави министерството.

"Няма министър на образованието след мен, който да ме е попитал за мнение и аз да съм му отказал”, допълни той.

"Юристите като че ли са дялан камък за какво ли не, защото познават законите. В нашия случай г-жа Кунева е такъв... юрист. Освен това ще закачи нещата където и да е, примерно ако беше в здравеопазването, щеше да го приспособи към нашето председателство в ЕС през 2018", коментира по-рано министърът на образованието в оставка Тодор Танев пред Нова телевизия по повод издигната от Реформаторския блок номинация на Кунева.

Оставката на Танев беше поискана от премиера Бойко Борисов в четвъртък с аргумента, че има "системно проявяаващи се проблеми" във ведомството и сферата, а в събота обяви, че Танев ще е негов съветник в кабинета.

По думите на Вълчев партия ДБГ, която е част от РБ, не е имала намерение да свали доверието си от Тодор Танев като министър, преди премиерът да му поиска оставката. "Такъв въпрос нито някога е поставян, нито някога е обсъждан", подчерта той.

Според него не е изненадващо, че премиерът ще назначи Тодор Танев за свой съветник: "Така се прави в нормалните държави, когато един човек няма тежки проблеми в това, което е свършил, когато го е вършил с желание, когато е интелигентен и културен."

По думите му най-доброто нещо, което се случи за тази година, е, че беше приет закон за училищното образование, в който е поставено началото и на новата образователна структура. Голямото предизвикателство пред министерството е да бъдат изработени т. нар. държавни образователни стандарти, тоест онези подзаконови нормативни актове, които ще разрешат законът да заработи от август.

През следващите две седмици Кунева има важна задача – да вкара в парламента през Министерския съвет отново антикорупционния закон, посочи Даниел Валчев. В РБ силно настояваме той да бъде в радикален вариант, трябва да има такива разпоредби, които да влязат дълбоко в личната сфера на хората от високите етажи на властта, но в България да се покаже ясна воля и ясни резултати от борбата с корупцията, уточни той.

Реформаторският блок в момента се опитва вътрешно да набере сила, отново да имаме доверие помежду си, каквото имаше в началото, което беше разколебано малко, заяви още Вълчев.

Той каза още, че Меглена Кунева никога не е претендирала да бъде естествен лидер на РБ.

Според него РБ лесно ще излъчи свои лидер, ако има търпението и мъдростта да изгради първо доверие между своите съставни части и намери фигура, която успява да отчита различните настроения и тенденции. Право на Радан Кънев е да направи нов десен проект, ако смята, че РБ е изчерпан, каза още Даниел Вълчев.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари