Москов иска да продаде 67 болници

0
Москов предлага 67 болници да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация
Москов предлага 67 болници да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов предлага 67 болници да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация.
 
Проектът, който бе одобрен от кабинета, предвижда да се даде зелена светлина за продажба на "Пирогов", Александровска болница, Майчин дом, ИСУЛ, болница "Света Екатерина", всички университетски и многопрофилни болници, специализирани детски лечебници, онкоболници, за белодробни заболявания и тези за рехабилитация, съобщава „Преса“.
 
В проекта на Москов, одобрен в Министерския съвет, пише още, че лекари могат да купуват болници или части от тях по пазарни цени, но по облекчена процедура.
 
Условието е в приватизацията да участват 51% от лекарите и да придобиват поне 50% от капитала. Без публичен търг ще се мине и ако наемател в болницата иска да я купи, стига да има договор с Националната здравноосигурителна каса.
 
Промените в Закона за лечебните заведения бяха одобрени неохотно от здравната комисия, но всички групи, включително ГЕРБ и реформаторите, не приемат тази драстична стъпка - тотална приватизация на болници.

„В ГЕРБ сериозно ще обмислим текстовете, които засягат приватизацията на болници, и ще използваме възможността между първо и второ четене да прецизираме предложенията, защото сме обезпокоени от възможността структуроопределящи болници да бъдат извадени от ръководството на държавата и предадени на частници. Всичко това в един бъдещ период може да създаде проблем, дори и заплаха за националната сигурност“, коментира председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.
 
От БСП пък се притесняват, че „с крайнолеви методи като централизация и национализация министърът се опитва да постигне крайнодясна цел – приватизация“, става ясно от думите на д-р Емил Райнов.
 
„Вариант едно е така някой да си унищожи конкуренцията, а вариант две - ако има атрактивен имот, да го получи. Вероятно някой ще приватизира нещо, което е декапитализирано, а после крачката до фалита е много къса“.
 
Същото притеснение споделя и зам.-председателят на парламентарната здравна комисия от АБВ проф. Георги Кючуков.
 
По думите му, най-голямата опасност за мен е болниците да бъдат приватизирани и след това фалирани.
 
Дори това да не е целта и политиката на здравното ведомство, е много реално да се случи и всички големи болници, които реално оказват здравна услуга, са застрашени“, изтъква той.
 

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Момченце слушайки опера се обръща към майка си:
- Ако викаме така, нас в детската градина ни наказват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари