Морски пехотинец с ампутиран крак постави рекорд

0
Да прекосиш Атлантика с гребна лодка само за 60 дни
Да прекосиш Атлантика с гребна лодка само за 60 дни Видео: bTV

Лий Спенсър - британски морски пехотинец с ампутиран крак, стана първият инвалид, който самостоятелно прекосява Атлантика с плаване на гребна лодка.

49-годишният Спенсър отплавал от португалското пристанище Портимау на 9 януари и пристигнал край бреговете на Френска Гвиана в ранните часове на 11 март. Това означава, че неговият морски преход е продължил 60 дни, в които той е изминал над 5500 км. Резултатът на британеца е рекорд, постигнат въпреки че прави четиридневна пауза на Канарските острови заради повреда в навигационната система, информира bTV.

До днес рекордът за най-бързо прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка принадлежеше на норвежеца Стейн Хоф, който не е инвалид. През 2002 г. последният стига от Португалия до Гвиана за... 96 дни.

"Свалих една трета от рекорда, което не беше дори в най-смелите ми мечти", казва след подвига изтощеният Спенсър.

Лий, който живее в Девън заедно с жена си Клеър и двете си деца, служил на Британските кралски военноморски сили в продължение на 24 години. Участвал е в три мисии в Афганистан и една в Ирак. Губи десния си крак, когато през 2014 г. спира, за да помогне на пострадал моторист на магистрала М3 във Великобритания. Активизира се свлачище и към него политат огромни камъни. Краката му понасят удара - десният е ампутиран, а левият бива реконструиран.

Покрай рекорда си в Атлантика Спенсър е събрал дарения в размер на над 55 хил. паунда. Те ще бъдат преведени на Британския кралски военноморски фонд, подкрепящ пехотинци, пострадали по време на служба, които използват спорта като част от своето възстановяване.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари