"Монтюпе" в Русе е най-бързо развиващият се завод в България

0
"Монтюпе" в Русе е най-бързо развиващият се завод в България
Снимка: Цветелина Николаева

Първите седем години на русенския завод на френската "Montupet" отстрани изглеждат като на завод мечта. Всяка година приходите растат с двуцифрени проценти, което наложи и разширение на предприятието с трето хале, маржът на печалбата вече стабилно е около 20%. Компонентите, които се изработват, се вграждат в новите модели на Audi, BMW, Ford, Renault и Volvo, а заради нов договор скоро ще са и в Mercedes.

Тази седмица станаха ясни резултатите на българското поделение за първото тримесечие. Русе отново е най-растящото звено в групата. След скок през 2013 г. на приходите с 21% до почти 150 млн. лв. до март тази година е отчетено ново увеличение с 23%.

Най-динамичният в групата

Приходите на френския производител за автомобилни компоненти "Montupet" от дейността в България са нараснали с 23% през първото тримесечие до 24.7 млн. евро, показа финансовият отчет на дружеството. Оборотът на цялата група за периода е 122.4 млн. евро спрямо 111.6 през 2013 г. От "Montupet" обявиха, че резултатите са били повлияни положително от "благоприятния контекст" в България.

В края на април "Монтюпе България" подаде и отчета си за 2013 г. в Търговския регистър, където се вижда, че продажбите са достигнали 146.3 млн. лв. при общи приходи на цялата група за годината 420.7 млн. евро. Печалбата за годината на русенското дружество пък е скочила с 28% до 31 млн. лв., а за тази година компанията очаква положителният финансов резултат да нарасне с над 50% до 47.7 млн. лв. За последните пет години оборотът на групата в България се е увеличил десет пъти. Заводът в Русе, който произвежда алуминиеви компоненти за автомобилната индустрия, е най-динамично развиващият се в цялата група. Предприятието работи за Audi, BMW, Ford, Renault и Volvo.

В началото на годината компанията подписа голям договор и с Daimler за проектиране и производство на цилиндрови глави в Русе. Предприятието ще прави 635 хил. бройки годишно по тази поръчка, което ще увеличи общия капацитет с 15%. Началото е планирано за края на 2015 г. или началото на 2016 г., обявиха от компанията. Първоначалната информация беше, че договорът с Daimler ще се изпълнява едва от 2017 г.

Новите инвестиции

Разширяването стана възможно чрез инвестициите в ново хале от 10 000 кв.м, които бяха направени основно през 2012 г. Продължава инсталирането на ново оборудване, като предвидените капиталовложения за тази година са около 12 млн. лв., става ясно от отчета. В момента в Русе работят 700 души, а с разширяването на капацитета броят на служителите може да достигне 1000. Според представители на компанията заводът в Русе е ключов заради локацията. Той доставя основно за производството на Audi в Унгария, BMW във Великобритания и Ford в Германия и Румъния. През тази година ще се работи по осем нови проекта. Останалите предприятия на групата са във Франция, Испания, Северна Ирландия и Мексико.

Общите инвестиции досега в завода в Русе са над 85 млн. евро. През миналата година "Монтюпе" работи с външни британски консултанти по подобряване и оптимизация на производството, като целта е да бъдат достигнати нивата в другите предприятия на групата. Според компанията реорганизацията дава значителни резултати.

В Русе предприятието се приема със смесени чувства - от една страна, заради замърсяването, от друга - заради сравнително неатрактивните заплати. През септември например РИОСВ - Русе написа предписания на завода заради зачестили оплаквания на граждани от неприятни миризми. От дружеството имат план-програма за намаляване на интензивно миришещи вещества от дейността, като е монтирано допълнително пречиствателно съоръжение през миналата година.

Силен сектор

"Монтюпе" е сред най-големите доставчици за автомобилната индустрия, които работят в България. Този сектор е сред малкото промишлени производства, които отбелязват сериозен растеж през последните години. Годишните приходи на водещите в него двадесет компании от Германия, Франция, Турция, Япония и САЩ са над 1.5 млрд. лв., а заетите са над 15 000 души. През миналата година в България влязоха и германската Nexans Autoelectric, която произвежда кабелно оборудване. Друга германска група - Behr Hella Thermocontrol, изгражда своя завод в Божурище, който ще има и развоен център.

Източник: КАПИТАЛ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари