Монтюпе: Ние не сме замърсителя! Не знаем защо сме на мушка!

0
Монтюпе отрича категорично вината си за замърсяването на Русе
Монтюпе отрича категорично вината си за замърсяването на Русе Снимка: Валентина Петкова

"Не отричаме, че има миризми в Русе, но ние не сме замърсителя, който се издирва. Готови сме да поставим, ако се изисква, оборудване от световна класа в сферата на технологията на околната среда, за да поддържаме нашите най-високи стандарти. Ще продължим да сътрудничим с местни и държавни власти относно проблема за околната среда, за да помогнем да го разрешим", заявиха на пресконференция в Гранд Хотел "Рига" от "Монтюпе", информира ТОП НОВИНИ.

Според тях няма проблеми с качеството на въздуха през нощта на 10-ти и 11-ти септември. Термо-камерата не е адекватно оборудване за измерване на емисии.

"Тя измерва температура. Това е като да използваш термометър, за да измериш химичен състав. Обвиняват ни без каквито и да е доказателства, че изпускаме неорганизирани емисии.

Миризмата, замърсяването на въздуха и неорганизираните емисии са много сериозни въпроси, които задължително подлежат на научни измервания и процедури. Ето защо са установени европейски стандарти за измерване и с които следва да се съобразяваме.

За нощта на 10-ти септември няма предоставено доказателство за изпускане на неорганизирани емисии, но "Монтюпе" получи най- високата възможна глоба, половин милион лева. Вярваме, че тази процедура не е приложима при толкова важен казус. Имаме усещането, че сме жертва на системен и тенденциозен тормоз", заявиха още те. 

Припомняме ви, че на 13 септември около 200 човека се събраха на протест пред сградата на Община Русе тази вечер, за да протестират срещу зачестилите случаи на неприятни миризми над града. 

"Не сме във война с никого. Опитваме се да правим всичко възможно, за да продължим да развиваме предприятието, защото това не само е добро за икономиката на България, но и за Русе. Положението всъщност никак не е добро. Не знам дали става дума за нападения и атаки.

Никой не ни мрази, но просто сме под прицел. Не знам защо сме на мушка. Не знам кой е виновен не мога нищо да кажа, но това което знам е че има над 60 индустриални компании на територията на Русе и общо, ако трябва да броя комините, които присъстват в Русе са 220. Комините на "Монтюпе" са само 20 и ако трябва да правим измервания и за да направим точен анализ трябва да направим измерванията на всичките 220 комина.

Ние сме в покрайнините. 9 километра ни делят от центъра. Не мога да разбера как хората могат да имат такова силно обоняние, толкова добре развито, че да могат да кажат, че действително замърсяванията идват от "Монтюпе", а не от другите индустриални обекти в Русе", коментираха още те.  

"Всички мерки, всички протоколи било то наши или на РИОСВ, са осъществени със съоръжения, които работят поне на 70%. Това е правилото. За да може един протокол да бъде валиден, трябва съоръжението да работи на поне 70%. Това което съм показал като резултати от РИОСВ са резултати при мощност над 70%"

Както вече ви информирахме съдът не уважи жалбата на "Монтюпе" срещу спирането на производства.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари