Дъвката "чист въздух" и Монтюпе

0
Всичко остава в долна мъртва точка
Всичко остава в долна мъртва точка

От началото на септември системата за собствен мониторинг на „Монтюпе” ЕООД трябва да е факт.

Това е подписано от фирмата и е част от мерките, които се вземат във връзка с подобряване на околната среда в Русе.

Тази система ще измерва и отчита онлайн в РИОСВРусе фенол и специфични за производството на дружеството показатели- бензен, тулоен, ксилен, нафтален, орто и пара крезол.

Бъдещи инвестиции и действия обаче не успокояват гражданите, които основателно искат да дишат чист въздух, пише Румен Николаев в Акцент. 

На практика обаче „Монтюпе” получи поредната глоба за неспазване на поетите ангажименти към РИОСВ. Да бъде направен дневник, в който да се описва кога се отварят транспортните портали /6 на брой/  не е направен и след исканото отлагане.

Всъщност, защо от „Монтюпе” държат да стоят отворени тези портали, ако всичко е наред? Явно на този въпрос могат и трябва  да отговорят други институции, което обаче досега не се е случило.  

Проблемът със замърсяването на въздуха обаче продължава да бъде нерешен, а се очертава и да остане нерешим. А това със сигурност е ангажимент както на държавната, така и на местната власт.

Със сигурност русенци са доста чувствителни на тази тема, някои от тях вероятно и малко пресилено. Но какви са фактите:

Вече сигурно повече от 5 години в публичното пространство се тръби за замърсяване на въздуха от „Монтюпе” с амини /диметиламин/, който се отделя при леенето на алуминий. Никой обаче по категоричен начин не е доказал до момента какво е въздействието му във въздуха, особено и при движението му към града. Той най-вече и най-често се усеща където е Розата на вятъра /от Дунав мост до бившето кино „Здравец”, Товарна гара и „Възраждане” и „Локомотив/.

Всички са насочили упреци и критики към РИОСВ. И с основание, но донякъде. Вече става ясно, че все ще екоинспекцията не разполага с необходимата техника, която може да анализира миризми. Областният управител преди време обеща правилната апаратура да бъде закупена от Япония, но до този момент такава няма.

Смешно е да се очаква, че служителите на РИОСВ ще може да установят състава на замърсения въздух, който идва към града и след 10-15 минути се разсейва.  Никой до момента така и не обясни научно защо миризмите над Русе се засилват в началото на септември. Само догадки и предположения за движение на вятъра и какво ли не още- вятър работа.

И… всичко остава в долна мъртва точка. От РИОСВ тичат след повече подадени сигнали из града, като единственото, което може да направят, е да се съгласят или не с констатациите на група активни граждани, и то на базата на органолептично усещане /като прага на чувствителност при различните хора е различна/.

Т.е. оказва се, че вече трети директор на РИОСВ се очертава да стане поредната жертва на липсата на реална възможност за професионално замерване и отчитане качеството на въздуха. Едва ли някой го интересува какви са възможностите и с какъв финансов ресурс разполага лабораторията, която е на пряко подчинение на МОСВ. Но ако някой се заинтересува, ще разбере, че оттук резултат не може да се очаква.

Тук задължително трябва и да се отбележи, че една част от т.н. „еколози” само надуват свирката, без и да имат грам основание за упреци и грозни нападки. Смешно е, при всяко едно констатирано нарушение на „Монтюпе”, в социалните мрежи автоматично се нареждат и други русенски фирми. А най-веселото е, че продължава да се пише и „Полисан”, който повече от месец не работи.

Явно темата за чистия въздух на Русе е сладка дъвка за хора с различни интереси по темата, но определено не се настоява за реално решение.

Няма как без необходимата апаратура не РИОСВ - Интерпол, ФБР и който и да е да установи нещо, за което само се предполага… Още повече, че на последното дело прокуратурата, представляваща по принцип държавата, пренебрегна предложението на специализираната държавна институция РИОСВ и предложи глоба 3 пъти по-ниска /каквато адвокатът на „Монтюпе” поиска”.

На някого прави ли впечатление, че за т.н. национални медии проблемът „Монтюпе” не съществува, независимо от официалните информации за доказани нарушения.

И още нещо, което някои пропускат. Разлика между миризми, органични и неорганични вещества има. И няма как да се произвежда, без на нещо да мирише /като на човешка пот от някои шивашки фирми и други миризми, нехарактерни за домашния комфорт/.

Впрочем, „ Монтюпе” е подало в МОСВ искане за промяна на комплексното разрешително преди три месеца. По информация от достоверен източник, тази промяна едва ли ще се случи до края на годината. И след като бъде разрешено, ще започне изпълнението на екологичната програма със смяна на филтри и др.

Така че поне още година дереджето ще е това.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари