Русенци не искат глоби, те не пречистват въздуха!

3
Становището на директора на РИОСВ - Русе за замърсения въздух в Русе
Становището на директора на РИОСВ - Русе за замърсения въздух в Русе Видео: БНТ

Русенци отново на протест срещу замърсяванията на въздуха.

Готови са да блокират "Дунав мост", ако не бъде открит и затворен източникът на неприятните миризми.

За втори път русенци протестират срещу замърсяването на въздуха. Граждани се събраха на площад «Свобода» с искане проблемът да се реши възможно най-скоро. Хората се организираха чрез социалните мрежи. По думите им през последния месец са зачестили сигналите за остра миризма в различни квартали на града.

Протестът се организира в социалните мрежи за втори път. Хората изразиха недоволството си от замърсяванията на въздуха в града, защото неприятни миризми се усещали все по-често, дори и тази сутрин. «Русе иска да диша», този призив отправиха протестиращите.

Протестиращите настояват с прецизна техника да се установи съдържанието на въздуха, какви вредни вещества има в него и как влияят на здравето на хората.

Андреана Николова: „Ние сме тук, за да обърнем внимание, че няма да чакаме една година, да чакаме още една година да се нагласят някакви норми, да се изискват не знам си колко регулатора да си свършат работа. Тук сме, за да покажем гражданска воля, че докрай ще отстояваме решаването на този проблем. Ясно е, че няма как след 5 дена да се реши проблемът, но ние искаме да видим как започва категоричното решаване на проблема. С глоби няма да стане, тъй като нито една глоба не е пречистила въздуха. Глобата не е филтър.”

Остра мизирма на бакелит или разтопена пластмаса се носела около 9 часа тази сутрин във въздуха в района на квартал «Локомотив». Това твърди Ивелин Иванов, който подаде сигнал в БНТ Русе и твърди, че се е обадил в регионалната екоинспекция. От там казаха за БНТ 2, че и тази сутрин е имало оплаквания от русенци. Реакция от тяхна страна е последвала – източниците са проверени с новата мобилна лаборатория, която работи от 21 септември.

Лилия Атанасова – директор на РИОСВ Русе: „Направено е вече едно за един от показателите – фенол, към момента, да, регистрира се наличие на фенол, но той не превишава пределно допустимата концентрация. След като получим пълната картина ще предприемем и допълнителни конкретни действия към конкретния замърсител.“

Проверките обаче на този етап не успяват да успокоят гражданите, които очакват институциите окончателно да решат проблемите с въздуха.

Владислава Гарвалова: „Искам РИОСВ да излезе с позиция, че тези вещества се следят и са контролирани. Това че нещо се случва, не променя състоянието на въздуха. Продължава да има сигнали и нещо нередно да се случва.“

Регионалната екоинспекция посочи през септември един от виновниците – френският завод за автомобилни части «Монтюпе». На дружеството беше връчено и наказателно постановление с глоба от половин милион лева, за нарушение на условията в комплексното разрешително и за изпускане на непречистени газове. Беше издадено и предписание да се пломбират 108 вентилационни клапи в завода.
Фирмата обаче обжалва мерките в административния съд с мотива, че се уронва престижът й и се затруднява производството й.

Административният съд не уважи искането на дружеството за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на директора на регионалната екоинспекция. От фирмата настояват контролните органи да разследват и другите потенциални замърсители в община Русе, които по техни данни са общо 66 предприятия.

От общината започнаха да качват на електронната си страница данни от измерването на въздуха в Русе на три места. Две стационарни и една мобилна станции проверяват 9 показателя. Докладите от тази сутрин показват, че няма превишаване на нормите на нито един от тях за изминалите 3 дни.

Ако замърсяванията на въздуха не спрат, вероятно ще продължат и протестите. В социалните мрежи гражданите вече обсъждат следващите си стъпки – да затворят границата с Румъния при Дунав мост в Русе, ако до 1 ноември въпросът не се реши. Те настояха и за намесата на министър-председателя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Сине, не тичай след всяка фуста в Шотландия сме...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари