"Монбат" поиска обратна продажба на "Левента"

0
„Приста Ойл Холдинг“ ЕАД се задължава да придобие 54% от капитала на „Левента“ ЕООД
„Приста Ойл Холдинг“ ЕАД се задължава да придобие 54% от капитала на „Левента“ ЕООД

Производителят на батерии и акумулатори „Монбат“ АД е поискал обратна продажба на дяловете на „Левента“ от „Приста Ойл Холдинг“, съобщават от дружеството чрез сайта на Българска фондова борса, пише Investor.BG.

Във връзка с разпоредбите на чл. 6.2. от сключения между „Приста Ойл Холдинг“ ЕАД и „Монбат АД“ на 22 март 2019 г. договор за прехвърляне на дружествени дялове от капитала на „Левента“ ЕООД публичното дружество е упражнило уговорената в негова полза пут опция, изразяваща се в правото, но не и задължението, „Монбат“ АД да поиска обратна продажба на дяловете на „Левента" ЕООД, се посочва в съобщението на компанията.

В резултат на упражненото право „Приста Ойл Холдинг“ ЕАД се задължава да придобие 54% от капитала на „Левента“ ЕООД и да заплати тяхната равностойност в размер на 2 933 700 лева. Така останалите 46% от капитала на „Левента“ остават собственост на „Монбат“.

В същото време „Монбат“ е предявило писмено искане към „Приста Ойл Холдинг“ ЕАД за частично плащане на сумата по депозитите на стойност 1 955 800 лв. във връзка с допълнителното споразумение към договори за депозит, сключено на 01 февруари 2019 г. между „Приста Ойл Холдинг“ ЕАД и „Монбат“ АД.

Фактът, че след три препродажби „Левента“ стана собственост на „Монбат“ срещу 5,4 млн. лв., породи гневни реакции сред обществото.

Самата сделка стана факт, след като на 22 март Съветът на директорите на „Монбат“ АД е приел решение дружеството да придобие чрез покупко-продажба 28 640 дяла от записания капитал на „Левента” ЕООД на стойност 5,4 млн. лева.

Акциите на „Монбат" поевтиняват с 18,9% за последната една година до цена от 6,650 лв. за акция. Разпределен е и брутен дивидент от 0,1923 лв. за акция.

Общото събрание на „Монбат", което се проведе на 28 юни 2019 г., одобри разпределянето на дивидент в общ размер на 4 млн. лв. Размерът на дивидента за една акция бруто е 0,1026 лв., а за една акция нето (само за акционери физически лица) - 0,0975 лв.

Източник: Investor.BG
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари