Атанас Бобоков: Българската ламя има три глави - Борисов, Пеевски и Гешев

13
Иван Гешев казва, че над него е само Господ. Не поясни само, че Господ е от Банкя
Иван Гешев казва, че над него е само Господ. Не поясни само, че Господ е от Банкя Снимка: БГНЕС

Иван Гешев казва, че над него е само Господ. Не поясни само, че Господ е от Банкя

Атанас Бобоков е по-големият от братя Бобокови, както са известни в бизнес средите. Двамата с Пламен са основатели и основни съакционери в компанията "Приста Ойл" (производител на моторни и индустриални масла) и в "Монбат" АД (производител на стартерни и индустриални батерии, 4-ия по обем на производството в Европа). Преди година (на 28 май 2020 г.) Бобокови бяха арестувани и им бяха повдигнати серия от обвинения. Делото срещу тях все още не е започнало в съдебна фаза.

Как се прави бизнес в България и какво е влиянието на политиците

Точно година мина от акцията срещу вас и арестите. Каква е вашата равносметка, как си обяснявате случилото се и имало ли е индикации преди акцията за това, което ще последва - някой притискал ли ви е и предлагал ли е да купи бизнеса?

- Никой не ни е контактуйвал преди ареста и не е имало опити да се свържат с нас по този въпрос. Но аз си го обяснявам по друг начин - знаейки кои са братя Бобокови и имайки някакви впечатления от нас, те са изключили възможността, че ще се поддадем на натиск и трябва да бъде наистина много сериозен, за да му обърнем внимание.

Това казва Атанас Бобоков за атаката и разследването за отпадъците в интервю пред "Дневник".

Много умно, г-н Борисов е организирал този удар със специализирания съд и прокуратура, за да може вътре в ареста, омекнали след 6-8 месеца, в условия близки до абсурдните, да се водят вече преговори. През това време, търсейки в компютри, офиси, изслушвайки свидетели, са искали да намерят нещо реално - да не е италианския боклук, защото него го няма. Да не е и тази история с уж създадени фирми за складиране на отпадъци, а нещо, което наистина да могат да документират и докажат. Търсенето продължава 6 месеца след ареста ми, въпреки че преди това е имало още 5 месеца пълни следствени действия - изземвали са частично документи през МОСВ, през ДАНС и Агенция "Митници".

Бившият министър Емил Димитров-Ревизоро спря нотификациите и не можехме да внасяме материали от Италия. Неслучайно имаме завод там - за да ни подава олово съдържащи материали. И когато прекъснеш тази връзка, а това беше направено умишлено, ние вече не можем да внасяме основната за нашето производство суровина, каквото е оловото. А на "Монбат" са необходими 50 хил. тона олово годишно и нямаме ли го, не успяваме да продадем това, което можем да продадем. По този начин, спирането или драстичното забавяне на нотификациите, директно ощетява "Монбат", което може би е било целта.

Разбира се, бившият еко министър едва ли го е направил самостоятелно. Всички рапортуваха на Борисов - министри, главен прокурор, специализирана прокуратура, специализиран съд. Отдавна няма разделение на властите в тази държава, както трябва да е в една истинска демокрация.

Очаквате ли това да се промени сега?

- Гласувахме и се надявам да има промени наистина. Не знам доколко в рамките на това служебно правителство, но в рамките на следващия парламент се надявам това да се случи. Надявам се също, да бъде изметен Борисов и всички тези продажни прокурори, съдии, офицери от службите, управители, подуправители. ГЕРБ е една много добре организирана структура, в която част от членовете дори не знаят какви пари се крадат от началниците й, но в крайна сметка всички, рано или късно, ще трябва да си понесат заслуженото.

Само в ГЕРБ ли е така?

- Не, но когато си управляваща партия, всички са се вторачили в теб - ти разполагаш с ресурсите, с държавния механизъм за оказване на натиск, а ако имаш в ръцете си специализиран съд и специализирана прокуратура, вече си Господ.

Неслучайно главният прокурор Иван Гешев казва, че над него е само Господ. Не поясни само, че Господ е от Банкя.

Бизнесменът Атанас Бобоков смята, че в България няма нелегален внос на отпадък и няма логика да има, но е възможно да се внася един вид отпадък, прикрит с друг код. Това обаче може да става само с "благословията" на държавата.

"Тук няма никаква тайна. Можете да отидете в МОСВ и да видите кои са фирмите, получили нотификации за внос на битови отпадъци от Италия - сортирани пластмаси. Би трябвало това да е кодът и да не бъдат опасни, само че италианците смесват тези отпадъци с боклуци и излиза, че едва ли не това е един мръсен бизнес. Не, не е мръсен бизнес. При наличие на съоръжения в циментовите заводи и тецовете, които наистина са сертифицирани, те могат да изгарят такъв отпадък и го правят къде ли не в Европа. В България го правят в циментовите заводи и няма нищо престъпно в това", казва Бобоков.

В България няма нелегален внос на отпадък и няма логика да има. Възможно е обаче да се внася един вид отпадък, но прикрит с друг код. Въпросът е, че ако министерството и митниците си вършат работата по контрола, това не е възможно. Ако се внасят такива неща, то е с благословията на държавата.

"Най-големият заявил такъв внос е Ковачки, след това Стенли - приятелят на Борисов (Стоян Сарийски - бел.ред.) и количествата са ужасяващо големи. Но интересното е как министерството дава разрешение. То дава разрешение на фирми на Ковачки да внесе 500 хил. тона годишно отпадък от Италия, но за експериментално изгаряне в тецовете. Наехме фирма "Волф Тайс" (докладът е показан от Пламен Бобоков в интервюто пред "Дневник" от 30 септември 2020 г. - бел. ред.) и за 3 месеца направиха одит на нашата система като не намериха никакви сериозни пропуски и нарушения.

Но арестуваха мен, брат ми, който няма нищо общо с "Монбат". Трябваше да се удари и "Приста Ойл". Спиране на банковото финансиране - ето това е в сърцевината на превземането. Като нападнеш фирма като нашата, която е на борсата, ти всъщност имаш множество ефекти.", казва още Атанас Бобоков

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари