Момиче от Свищов предава знания и умения на деца в Новград

5

Полина е участник в „Международната награда на херцога на Единбург“

Полина Методиева се оприличава като обикновено българско момиче. Тя е на 20 години, родена и израснала на брега на Дунава в Свищов. В момента е студентка във Великотърновския университет със специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика“.  Както повечето момичета на нейната възраст, тя мечтае да се реализира като успешен специалист в родната си страна, независимо че през летните месеци ще замине на бригада във Великобритания. Част от надеждите да живее в нормална, уредена и спокойна държава се свързват и с участието на Полина в „Международна награда на херцога на Единбург“. В програмата за неформално образование и обучение може да се включи всеки на възраст от 14 до 24 години. За всеки участник се грижи ментор, който помага, следи и насочва действията му. На финалната права на програмата Полина привлече деца и техните родители от Новград. Участниците изживяха незабравими моменти като овладяваха техниката и упражненията по пилатес. Момичетата и момчетата получиха практически знания за оцеляване сред природата като се научиха да разпъват палатка и да избират подходящо място за палене на лагерен огън.

В продължение на три години Полина успешно вече е извървяла целия път и е преминала през трите етапа на програмата. Те са бронзов, сребърен и златен. По време на всеки етап участниците си поставят определени цели, които трябва да постигнат. Всеки от модулите е с различна продължителност – от три, шест и дванадесет месеца.

Първият етап – бронзовият, продължава три месеца. В началото Полина се запознала с техниката за правене на оригами. Физическата си активност насочила към тънкостите на волейбола. В областта на доброволчеството момичето помагало на дете по математика. Удовлетворението от свършеното Полина почувствала след като получила медал и грамота, връчени от президента на България. Вторият етап продължава шест месеца.  Младата свищовлийка си поставила за цел да се научи да свири на акустична китара. В областта на физическата активност продължила да надгражда и усъвършенства наученото във волейболната игра. Момичето оказва помощ на две деца при овладяването на тънкостите на българските народни танци. Златното ниво продължава дванадесет месеца. През този период Полина успява да изработи композиция от големи фигури с техниката оригами, тренира пилатес и играе народни танци. В последната фаза е включено и приключенско пътешествие. Участниците трябва да преодолеят маршрут като разполагат само с карта и компас, трябва да си построят бивак и да пренощуват в палатка.

Всичко това ми дава вяра и надежда, че ще успея в бъдеще. Наученото със сигурност ще ми бъде от полза в след години като учител. Надявам се, че съм привлякла вниманието на децата и родителите от Новград и всички са останали доволни. След като успях да приключа успешно и златното ниво, може би ще продължа да помагам като лидер на новите участници, които имат желание да се включат в „Международна награда на херцога на Единбург“ споделя младата и изключително амбициозна Полина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари