Момчил Петков счупи рекорда на Веселин Топалов за най-млад български гросмайстор

0
Момчето покри третия си бал за международен гросмайстор, а и едновременно с това си повиши рейтинга над 2500
Момчето покри третия си бал за международен гросмайстор, а и едновременно с това си повиши рейтинга над 2500 Снимка: Про Нюз Добрич

Само преди няколко дни – на 30 април 2022 г., на 16 години, 5 месеца и 19 дни, Момчил Петков покри третия си бал за международен гросмайстор, а и едновременно с това си повиши рейтинга над 2500, с което покри всички изисквания на ФИДЕ за получаване на званието

 Това постижение счупи досегашния рекорд на гм Веселин Топалов за най-млад български гросмайстор и сега Момчил Петков е носителят на новия рекорд, информира Про Нюз Добрич

Това сподели пред медията Атанас Куртенков, президент на Българска федерация Шахмат.

Припомняме, че след като Момчил се класира на първо място при състезателите под 18 години на тазгодишното Европейско индивидуално първенство по шах в Словения, той коментира, че това е най-големия шахматен успех на българин в последните пет години.

В края на април Момчил спечели турнир в Сърбия и покри третата си норма за най-високото звание в шахмата. По този повод потърсихме мм Атанас Куртенков за коментар за успеха на младия добричлия, както и какво предстои, за да бъде присъдено званието Гросмайстор

Предстои една формалност – на предстоящия Конгрес на ФИДЕ той да бъде официално утвърден, но пречки за това няма“, посочи Куртенков. Документите му до ФИДЕ трябва да бъдат изпратени от управляващата българския шах „БФШ 1928”.

По думите му, липсата на мениджърска визия и планомерна стратегия, са довели до грозно разделение и невиждан упадък на шаха у нас. Но това още повече повишава стойността на постигнатото от труда на Момчил, професионализма на треньора му мс Тодор Тодоров и грижите на майка му.

Мм Атанас Куртенков посочи, че постоянно са поддържали контакт с треньора на Момчил Петков мс Тодор Тодоров и са обсъждали партиите му в турнира.

„От около 6 - 7 години съм забелязал Момчил като най-талантливия български шахматист и се стремях да помогна доколкото мога, а и още в същия ден се свързах с майка му и ги поздравих за успеха. Сега той трябва да се съвземе, да релаксира и да разбере какво е постигнал, защото след такова огромно пренапрежение нервно-физическият срив е напълно закономерен“, посочи още той.

И подчерта, че методиката на мс Тодор Тодоров е изключително успешна и горещо я препоръчва на всеки шахматист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари