Момче издъхна след убождане от морски дракон в Каталуния

0
Тийнейджърът е починал вследствие от анафилактичен шок
Тийнейджърът е починал вследствие от анафилактичен шок

16-годишен тийнейджър е издъхнал след убождане на морски дракон край бреговете на каталунския град Жирона.

Резултатите от направената аутопсия показват, че младежът е умрял вследствие от анафилактичен шок от пробождането. По информация на испанските медии трагичният инцидент се е случил миналата събота, на 15-и август, когато тийнейджърът е правил любителско видео за морския свят под водата, пише Novini.bg. Камерата е иззета като веществено доказателство по случая и злополучният запис предстои да бъде изгледан за допълнително изясняване на ситуацията.

По информация на съдебната медицина младежът е имал белези от убождането в областта на трахеята и на няколко места по лицето, които били с дълбочина между 2 и 3 мм.

Експерти коментират, че токсинът, отделян от въпросната риба, обикновено причинява парене и интензивна болка, която се облекчава чрез прилагане на гореща вода. Но в по-тежки случаи може да доведе до замайване, гадене, загуба на съзнание и дори до смърт от анафилактичен шок.

Разследването по случая продължава.

Морските дракони с формата на молив достигат дължина до 25 сантиметра. Но малките им размери не трябва да ни заблуждават - те се държат в дълбините като истински морски чудовища. Малко наподобяват на змиорки и имат под челюстта си биолуминисцентен израстък, с който примамват плячката си в тъмното.

Дългите остри зъби на рибата са несъразмерни за тялото й. Главата на рибата прилича на съществата от филма "Пришълец". Прозрачните зъби на този морски дракон са съставени като нашите от външен слой емайл и вътрешен плътен слой дентин. Но има една уловка. Емайлът е съставен от нанокристали, инкрустирани в структурата на зъба. А дентинът е на основата на нанофибри на протеина колаген, обвит с кристали от минерала хидроксиапатит, срещан в костите и зъбите.

Този строеж позволява и най-малката светлина да не може да се отразява от повърхността на зъбите на хищника, а да преминава през тях. Така драконът става напълно невидим за плячката си, като изключим фосфоресцираща примамка. Устата на рибата става невидима и плячката по-лесно попада в нея.

По-рано учените си мислеха, че зъбите на този морски дракон са съставени от различна, непозната материя. Оказва се, че структурата им е като на човешките, но е организирана по един малко по-различен начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари