Екокатастрофа: Рибата в река Въча загива

5
Корито, пълно с мъртва риба посреща рано сутрин хората от Кричим. Ситуацията се повтаря в три поредни нощи
Корито, пълно с мъртва риба посреща рано сутрин хората от Кричим. Ситуацията се повтаря в три поредни нощи Видео: bTV

Стотици умрели риби във Въча в района на Кричим. Коритото на реката пресъхва през нощта, тъй като водата от ВЕЦ-овете по течението и спира.

Корито, пълно с мъртва риба посреща рано сутрин хората от Кричим. Ситуацията се повтаря в три поредни нощи.

"Множество от градските котки бяха на пир тук, понеже навсякъде беше помляно с риба”, обясни Денис Исов, „Риболовно движение – Кричим”, предава bTV.

Нивото на водата в реката зависи от количеството, което подават трите ВЕЦ-а, които се намират по нагоре в Балкана.

Два от тях – „Въча 1” и „Въча 2” са предупредили екоминистерството, че от 18 до 21 ноември спират работа заради ремонт. Ведомството нарежда на ВЕЦКричим” да компенсира, но само за 18 часа в денонощието.

В тъмната част на денонощието, когато хората спят, когато не може да се види реката от населението, че в нея няма вода”, казва Атанас Калчев, кмет на град Кричим. От сдруженията, зарибявали със собствени средства реката, предполагат, че водата е отклонявана през нощта умишлено.

Не трябва да се оставя реката да пресъхва, а водата да отива в канала, на който канал, напоителен има изградени ВЕЦ-ове, частни”, заяви Георги Георгиев, член на Сдружение за доброволно зарибяване на реката „Олимпик 2002”. Заради измирането на рибата от клуб „Балканка” протестираха пред екоминистерството.

В момента е размножителният период на пъстървата и загубите за природата са най-големи. Искаме оставката на Нено Димов, защото рибите не могат да се адаптират и оцелеят в неговото министерство”, обясни Иван, риболовен клуб "Балканка".

Пред протестиращите от НЕК обясниха, че при подаване на вода повече от 18 часа в денонощие има опасност от източване на язовирите.

"Основно водите от коритото на Кричим се използват за водоснабдяване на града. През нощта се предполага, че нуждата не е в големи количества”, заяви Ани Христова, НЕК На въпрос дали е подавана вода към частни ВЕЦ- ове, от екоминистреството отговориха, че проверяват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук