Молитвено бдение за отец Иван се проведе в Сливен

0
Духовникът вече пети ден не яде и не пие вода в протест срещу Светия синод
Духовникът вече пети ден не яде и не пие вода в протест срещу Светия синод Снимка: БНТ

Духовникът вече пети ден не яде и не пие вода в протест срещу Светия синод

Молитвено бдение се проведе пред сградата на Сливенска митрополия в подкрепа на отец Иван Янков, който протестира срещу касирането от Светия синод на епархийския избор от 18 февруари, предаде БНТ.

Пред десетките миряни отец Иван обяви, че борбата му е църквата се промени като се почне от Светия синод. Той каза още, че е очаквал неговите братя свещеници да го подкрепят и е разочарован от действията им. Хората на площада го подканиха да прекрати протестното гладуване, а той поиска отсрочка до понеделник.

Отец Иван вече пети ден не яде и не пие вода въпреки увещанията и на митрополит Йоан и настояването на неговите събратя свещеници от епархията да спре да гладува, защото вече има насрочени нови епархийски избори през месец май. Утре той ще вземе причастие на литургията в митрополитската църква "Свети Димитър", която ще отслужи Негово високопреосвещенство митрополит Йоан в съслужие със свещеници, които подкрепят протеста.

Тази вечер бе разпространено писмо до Светия синод и до медиите в Сливен от инициативен комитет от приятели на епископ Игнатий, бивш протосингел на починалия сливенски митрополит Йоаникий и сочен за негов духовен син, в което се настоява той да бъде включен в новата листа за избор на сливенски митрополит.

Очаква се да тръгне и подписка в града с настояване това да се случи. Утре пред митрополитския храм "Свети Димитър" се очаква да направи изявление отец Силвестър, който не подкрепя направения епархийски избор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари