Може ли краката да болят от нерви?

1
Мускулният дискомфорт след стресова ситуация може да се прояви по различни начини
Мускулният дискомфорт след стресова ситуация може да се прояви по различни начини

Мускулният дискомфорт след стресова ситуация може да се прояви по различни начини

Ако има болки в краката, гръбначния стълб, тежест в краката и ръцете без видима причина, тогава най-вероятно - малко преди това човекът е претърпял силен стрес. Или води начин на живот, в който постоянно присъстват страхът и безпокойство.

Могат ли краката да болят от нерви? Отговорът е очевиден - могат, има основателни причини за това, разкрива Actualno.com.

Защо ме болят краката след стрес?

Мускулният дискомфорт след стресова ситуация може да се прояви по различни начини. Най-често - усеща се така, сякаш тялото е претърпяло силно натоварване по време на тежка работа или спорт. Мускулната болка може да бъде по-слаба или по-силна, в различни части на тялото, може да се премести от крайниците към гръбначния стълб, към врата, към гърдите и т.н. Възможен е вариант, когато се усещат всички мускули, появява се слабост - човек дори не може да стане от леглото.

Появата след стрес на силна слабост на мускулите се причинява от редица фактори:

1. Мускулен хипертонус. В стресова ситуация тялото получава ударна доза адреналин, в резултат на което мускулите влизат в състояние на "бойна готовност" (адреналинът е хормон, който мобилизира резервните сили на организма за оцеляване). След като са получили такова натоварване, мускулите започват процеса на възстановяване, а болката, която се появява, е сигнал, че е необходима почивка.

2. Неволни движения. Нервен, човек неволно прави необичайни движения - например прегърбва се, свива се, свива пръстите на краката си, напряга краката си и т.н. - и прави всичко това със сила, провокирайки мускулен спазъм. Тогава тези части на тялото реагират с болка.

3. Дехидратация. Болката в краката след стрес може да се дължи на загуба на течности. Повишеното ниво на тревожност причинява повишено изпотяване, често уриниране. Дехидратираният организъм реагира с болка в мускулите на крайниците.

4. Изкривяване във възприемането на болка. Нервният шок може да причини невроза, която повишава чувствителността към всякакви външни влияния. Това, което не се забелязва в нормално състояние, причинява болка в стресова ситуация.

5. Психогенна болка в тялото при невроза. Нервните хора често страдат от въображаеми болки, които се засилват в периода на обостряне на ситуацията. Болката може да се усети навсякъде или локално.

Стресовата ситуация е опасна с освобождаването на огромно количество хормони в тялото - адреналин и норепинефрин. Реакцията може да бъде различна, много често това е повишаване на кръвното налягане, което може да причини вазоспазъм, да повлияе неблагоприятно на стените им. Има болезнени усещания, които могат да допринесат за развитието на хипертония, ангина пекторис и много други заболявания.

Изтръпване на тялото с невроза - признаци

Стресът може да провокира не само миалгия, но и изтръпване на тялото с невроза. Това е много неприятно състояние, придружено от изтръпване, намалена чувствителност на кожата. Ставите, пръстите, ръцете, краката изтръпват от нерви. Това се дължи на нарушение на кръвоснабдяването на тъканите, компресия на нервите. Възможни са следните нарушения:

· усеща се слабост от нервите, появяват се замаяност, главоболие;

· пръстите на ръцете и краката губят подвижността си;

· речта става неясна;

· движенията на тялото са хаотични;

· пикочният мехур се изпразва неволно.

Изтръпването с невроза може да бъде предвестник на инсулт, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Слабост в краката с "вегето-съдова дистония"

Диагнозата "вегето-съдова дистония" означава, че съдовият тонус в организма е нарушен, което се дължи на дисбаланс в нервната система. Проявява се с определени симптоми - поради това страдат всички органи и системи. Чувствата при пациентите са индивидуални - това може да бъде слабост, болка в крайниците.

Появата на болка сигнализира за проблем, който може да бъде успешно разрешен, ако се лекува навреме. Ако пациентът не потърси помощ, болката се засилва, могат да започнат панически атаки, което се отразява на качеството на живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари