Модернизират флота с два нови бойни кораба

0

Модернизират флота с два нови бойни кораба

Един офицер и двама старшини от Представителния духов оркестър на Военноморските сили бяха наградени днес от заместник областните управители на Русе д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов.

Те бяха удостоени с грамота на областния управител Борислав Българинов за проявени всеотдайност и професионализъм, за постигнати високи резултати в изпълнението на служебните задължения и по случай 142 години от създаването на ВМС на Република България. Наградените са капитан-лейтенант Георги Зайранов, който е помощник диригент и главните старшини Живко Иванов и Руслан Драганов, които са пък оркестранти. Тримата мъже получиха също парична награда и плакет от кмета на общината Пенчо Милков, който подчерта значението на военния флот не само в сферата на сигурността, но и като институция, пазеща специфичния български дух.

От проведената пресконференция на заместник-командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев стана ясно, че няма забавяне в модернизацията на флота и съответно през 2025-а и 2026-а трябва да пристигнат два нови бойни кораба. В момента тече проектиране и уточняване на всички технически параметри като в началото на следващата година ще започне същинския строеж на първия от очакваните кораби. От командването на флота определят като изключително необходимо и доставянето на подводници, но на този етап по въпроса няма конкретика. Флотилен адмирал Пенев определя настоящата година като напрегната, но въпреки това всички предвидени учения са проведени успешно. Някои се е наложило да бъдат съкратени поради пандемията от COVID-19, но това не е оказало негативно въздействие върху подготовката на моряците. Изключително успешно е било и представянето на България в най-голямото национално учение с международно участие „Бриз 2021“, което е включвало представители на 14 държави и над 2000 военнослужещи и цивилни. Само от българска страна участие са взели над 850 души. Родните ВМС се справят отлично и на съвместните Натовски учения, като често пъти на тях участват с фрегатата „Дръзки“. Предстоят още много подобни тренировки, като в следващите месеци такива ще се проведат в Гърция, а след няколко седмици лично командирът на флота контраадмирал Кирил Михайлов ще участва в парад с „Дръзки“ в Украйна по случай 30-ата годишнина от обявяването на независимостта й.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари