Мобилните оператори могат да вдигат таксите от февруари

0
Основание за това е обявената от НСИ 3.3% средногодишна инфлация за 2021 г.
Основание за това е обявената от НСИ 3.3% средногодишна инфлация за 2021 г.

Основание за това е обявената от НСИ 3.3% средногодишна инфлация за 2021 г.

Телекомите могат да вдигнат сметките с 3.3% от февруари, след като във вторник Националният статистически институт обяви 3.3% средногодишна инфлация за 2021 г.

Според общите си условия, операторите имат право да индексират абонаментните планове веднъж годишно със средногодишната инфлация за предходната година, пише Mediapool.

В края на декември обаче Telenor и А1 обявиха, че възнамеряват да увеличат сметките със средногодишната инфлация накуп за последните две години. Очакваше се общото увеличение да бъде около 5% – 1.7% за 2020 г. и около 3% за 2021 г.

Последва заповед на Комисията за защита на конкуренцията, която забрани изпълнението на това намерение. Причината – кумулативното увеличение противоречи на общите условия и представлява нелоялна търговска практика.

Двете дружества обжалваха, но преди дни министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова съобщи, че съдът не е допуснал иска на Telenor. По-късно стана ясно, че е отхвърлена само претенцията за спиране на предварителното изпълнение, а искът по същество все пак ще се разглежда.

В крайна сметка Telenor обяви, че ще увеличи сметките от февруари само със средногодишната инфлация за 2021 г.

Vivacom също ще вдигне сметките с 3.3%, но не попадна под санкциите на КЗП, защото от самото начало обяви увеличение само с инфлацията за 2021 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари