Мобилни екипи ще популяризират кръводаряването в малките населени места

0
2000 по-малко кръводарители през 2017-та
2000 по-малко кръводарители през 2017-та Видео: БНТ

Мобилни екипи да организират и популяризират кръводаряването в малките населени места.

Това предложиха специалисти на обществен форум в Русе, на който обсъждаха проблемите с недостига на кръв за нуждите на здравеопазването, предаде БНТ.

Над 164 хиляди са кръводарителите през 2017-а в България, с около 2000 по-малко спрямо предходната година.

проф. Фани Мартинова – директор на Националния център по трансфузионна хематология: Истинските безвъзмездни и доброволни кръводарители са около 22%.“

В момента близо 90% от кръводаряванията се извършват в 23-те трансфузионни хематологии в многопрофилните болници в страната. Кръводарителите обаче могат да се увеличат, ако се извадят екипите за вземане на кръв извън отделенията, в които работят, заяви директорът на БЧК – Русе д-р Руденко Йорданов. Има предложение и за финансовото им стимулиране.

д-р Руденко Йорданов – директор на БЧК – Русе: За подкрепително-тонизираща закуска за кръводарителя да са примерно 15 лв., а останалите 5 да бъдат за мотивиране на екипите за излизане на терен.

Другата мярка за насърчаване на кръводаряването е отделенията по трансфузионна хематология да получат по-голяма финансова самостоятелност и повече ресурси, с които да се обезпечи реално излизането на екипите на терен.

Според доброволеца Виктор Стоянов, който е дарявал кръв вече 43 пъти, с проблема трябва да бъдат запознати и учениците.

Виктор Стоянов – кръводарител: От много време чакаме в образованието да се въведат часове по гражданско образование. Учениците, трябва да се говори с тях, да осъзнаят, че съществува такъв проблем, да се припознаят като част от решението.”

Предложенията от форума в Русе ще бъдат изпратени на министъра на здравеопазването, комисията по здравеопазване в Народното събрание и омбудсмана Мая Манолова.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари