Мнозинството отне председателството на „Възраждане“ на комисията за спецслужбите

1
Комисията вече няма да е с ротационен председател
Комисията вече няма да е с ротационен председател Снимка: БТА

Комисията вече няма да е с ротационен председател

С лекота ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС промениха статута на парламентарната комисия за контрол на спецслужбите. Комисията вече няма да има ротационен председател, каквато беше практиката от 46-ото Народно събрание насам, а ще има постоянен такъв.

Причината за промяната е недоволството, което избухна в редиците на т.нар. сглобка, когато стана ясно, че ротационното председателство се поема от депутат на ''Възраждане'' - Николай Дренчев, пише вестник "Сега".

В края на миналата седмица първо шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и лидерът на герберите Бойко Борисов внезапно се сетиха, че ''Възраждане'' са заплаха за националната сигурност. "Това е най-големият скандал - една проруска партия. Застрашена е нашата национална сигурност и ще държа още днес да вземем мерки по този случай'', заяви Пеевски в петък. Идеята срещна светкавичната подкрепа на ПП-ДБ. Много бързо в деловодството на парламента бе внесено предложение за промени в правилника на парламента, с което комисията да стане неротационна. Вносители на проекторешението са Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Атанас Атанасов.

Сагата с комисията за контрол на спецслужбите започна преди четири месеца, когато съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов подаде оставка като председател. Причината беше, че желанието му за обединение на цивилното и военното разузнаване в единна разузнавателна служба не срещна одобрение. Въпреки че ГЕРБ и ДПС подканиха Атанасов да оттегли оставката, той отказа и така председателското място бе заето от министъра на вътрешните работи в кабинета "Петков'' и настоящ депутат на ПП-ДБ Бойко Рашков.

На днешното извънредно заседание на комисията по правни въпроси срещу предложените промени скочи Рашков. Според вносителите на законопроекта, комисията не е провеждала заседанията си редовно. ''Чувствам се засегнат и няма да изтърпя някой да мотивира предложение за промени в правилника (на парламента, бел. а.) с лъжи'', заяви бившият вътрешен министър. И показа изготвена от него справка, според която ''няма случай, в който да не сме провели заседание''. И според бившия вече председател Николай Дренчев комисията е работила изключително добре, а мотивите на проекторешението са ''един пасквил''. Дренчев окачестви и като ''нелепи'' мотивите на водещия депутат на ДПС Делян Пеевски, че ''Възраждане'' са проруска партия.

На въпрос от журналисти в парламента кой ще е следващият председател на комисията Пеевски отговори, че все още не е ясно. По непотвърдена информация обаче това може да бъде съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Точен
    Крайно време е Тъй наричан генерал да му намерят службичка измъчисе последно да ходи от тв до тв да плюе по който му наредят ефрейторите.
  • 0
    1
    Моя милост
    От умни хора простотии. Продадоха Ни.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари