Младите морски звезди са най-голямата заплаха за коралите

0
Биолозите отбелязват, че изчезването на естествените врагове на хищните морски звезди е благоприятно за разпространението им
Биолозите отбелязват, че изчезването на естествените врагове на хищните морски звезди е благоприятно за разпространението им

Биолозите отбелязват, че изчезването на естествените врагове на хищните морски звезди е благоприятно за разпространението им

Младите морски звезди от вида Трънен венец са най-голямата заплаха за коралите наред с глобалното затопляне, пише сп. "Глоубъл чейндж байолъджи", позовавайки се на австралийско изследване.

Авторите му от университета на Сидни са установили, че младите екземпляри от вида са устойчиви на морските топлинни вълни, които убиват коралите.

Морските звезди от вида Трънен венец се срещат в Големия бариерен риф и на други места в Индо-Тихоокеанския регион. Те вече нанасят повече щети на коралите, с които се хранят, отколкото който и да е друг техен родственик, отстъпвайки само на бурите и избелването, дължащо се на повишаването на температурата на морето. Заради опустошителното им въздействие върху кораловите рифове тези хищни животни предизвикват сериозно безпокойство у еколозите, информира БТА.

Количеството храна, което изяждат морските звезди, варира според сезона и рифовете, но отделен екземпляр от вида може да погълне между 100 и 300 квадратни сантиметра на ден - приблизително колкото лист хартия А5.

За целите на изследването авторите му са направили експеримент, в който младите морски звезди са показали забележителна поносимост към топлина, по-голяма от тази на възрастните екземпляри. Това означава, че дори при нарастващ топлинен стрес заплахата за кораловите колонии от тези животни ще се увеличава.

"С помощта на модел за измерване на температурата установихме, че младите екземпляри от вида Трънен венец могат да понесат почти три пъти по-интензивна топлина от тази, която причинява избелването на коралите", казва Мария Бърн, морски биолог и ръководител на изследването.

Предишни изследвания на екипа показват, че морските звезди от този вид могат да прекарат до шест години като млади екземпляри. Това означава, че те могат да изчакат да отмине ефектът от периодични избелвания на рифа и да се хранят с него, когато той се възстанови.

Биолозите отбелязват, че изчезването на естествените врагове на хищните морски звезди е благоприятно за разпространението им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари