Младен Ганчев: Идеята да се поставят колчета в отсечката Русе - Бяла е пълен абсурд!

2
Ганчев е бизнесмен от Русе и съпредседател на Националното сдружение на извънгабаритните превозвачи
Ганчев е бизнесмен от Русе и съпредседател на Националното сдружение на извънгабаритните превозвачи Видео: Русе Медиа

Ганчев е бизнесмен от Русе и съпредседател на Националното сдружение на извънгабаритните превозвачи

Идеята да се поставят ограничителни колчета на пътя Русе-Бяла по примера на Кресненското дефиле, които да ограничават изпреварването и да предотвратяват тежките катастрофи, притеснява извънгабаритните превозвачи. Според тях това е пълен абсурд, тъй като ще възпрепятства вноса, износа и транзита на извънгабаритните товари на територията на страната.

Темата коментира русенският бизнесмен и съпредседател на Националното сдружение на извънгабаритните превозвачи Младен Ганчев.

Подобно решение ще създаде огромни проблеми на бизнеса. Макар извънгабаритните товари да са един ограничен сегмент от транспортния сектор, точно той обслужва големи инвестиции – оборудване за производствени предприятия, земеделска техника и др.

Колчетата в Кресненското дефиле действително изпълняват задачата си за контролирането на скоростта, изпреварвания и за намаляване на тежките катастрофи с жертви, но възпрепятстват изключително много извънгабаритните транспорти в посока Гърция.

За момента има едно работещо решение, което е пренасочване на трафика към ГКПП „Илинден“, но целият трафик, всички камиони с ширина над 3,3 м минават през планинските ни курорти. След около месец и половина обаче започва зимният сезон и тогава вече ще сблъскаме трафика леки автомобили и широки големи камиони. Тази отсечка не е предвидена за такъв трафик, за извънгабаритни пък изобщо не е подходяща и смятам, че това решение, което помогна през лятото, ще утежни значително ситуацията през зимните месеци“, коментира Младен Ганчев, предава Русе Медиа.

Но докато при Кресна има вариант за обход, на пътя Русе-Бяла няма алтернатива. „Пълен абсурд - това е моят коментар към идеята да се поставят колчета в отсечката Русе-Бяла и от Видин към Ботевград. Ако същият модел се копира на тези две отсечки, това означава на практика да се блокира над 90 % от вноса, износа и транзита на извънгабаритни товари, тъй като една много голяма част от тях са с ширина над 3,3 м.

Това означава, че такива ще могат да бъдат превозвани единствено през Ришкия проход, което е пълен абсурд. Той няма въобще капацитет да поеме такъв поток извънгабаритни камиони. Отсечката Русе - Бяла обслужва транзит от Дунав мост към Турция, Гърция, Стара Загора, Пловдив и ще трябва да спрем да работим по-голямата част от нас. Липсват магистралите, градят се с непонятни за нас темпове, следващият инструмент – контролът, ние не можем да го приложим и какво правим – забраняваме.

Това е абсурдно - вместо да търсим решение  напред, ние минаваме в някакъв забранителен, ограничителен режим, което е абсурдно“, казва Ганчев.

На Запад проблемът е решен, тъй като ограниченията се спазват – има инфраструктура и има превенция. „При нас за съжаление първото куца, второто очевидно не е в състояние да бъде реализирано с наличните средства и хора, които трябва да го осъществят. Ние в един момент ако тръгне да се прави някакво половинчато решение,  примерно ниски колчета, това няма да спре джигигите, нито на нас ще ни позволява да извършваме нормално работата си.

За мен с оглед настоящата ситуация на първо място е превенцията. Не да се крием зад храстите и да снимаме автомобилите, а трябва полицията да е на пътя и да вдъхва респект“, коментира още Ганчев.

За съжаление Сдружението на извънгабаритните превозвачи има печален опит в комуникацията си с институциите. Правят се срещи с често сменящи се ръководства на АПИ, пишат се писма, дават се обещания и дотам.

„На нашия бранш се гледа малко като на едно доведено дете, никой не оценява колко милиони годишно влизат в хазната от такси от превозени товари, за тегло, каква индустрия е това. Самият факт, че в България стотици хора работят като водачи на ескортни автомобили, а тази дейност не подлежи на никакво лицензиране, може да ви покаже какво е отношението към нас.

За справка – в Германия се минава сериозно обучение да станеш шофьор на ескортен автомобил и там имат права, сходни с тези на полицията, при регулиране на трафика. Тук всичко е пожелателно“, казва Младен Ганчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    12
    ...
    истински контрол на пътя, в този брутално отежнен трафик по отсечки на 60-70 и повече г. възраст не може да бъде осъществяван от нито една полиция на света. контрол се осъществява грамотно и адекватно само в нормална инфраструктура с прилежащите и светещи табла, места за почивки, три ленти за една посока с аварийна лента, безупречна пътна маркировка, мощно видеонаблюдение, модерна полиция с хубави микробуси с всичкото необходимо оборудване вътре, достъп до всички системи за сигурност, постерминали за всички видове карти, принтери, компютри със специализирани софтуери, печки, езикови познания на отлично ниво. само тогава ще бъде усетена голяма промяна.
  • 9
    11
    Хм
    10–ти, абсолютно съм съгласен, ама като временно решение, евтино изпълнение и с доказан ефект, по–добре с тях ! Дано доживеем времето, да има истински контрол на пътя, тогава тия колчета ще отпаднат от само себе си.
  • 16
    10
    до 9
    Къде в ЕС си виждал колчета по пътищата, освен при участъци в ремонт? Никакви колчета не ни трябват, трябва ни истинска пътна полиция и правосъдна система!
  • 9
    9
    хм
    Надявам се никой от четящите статията да не си представя цялата отсечка Руес_Бяла в колчета. Предполагам, че ако ще се поставят, то ще е на определени кратки участъци, като например: завоите преди Волово или завоите преди Русе ....
  • 5
    8
    lav
    Това вероятно, вероятно (както се изрази вчера гешеф), вероятно е идея на американския посланик, той обича да нахлува в български институции и да заповядва!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари