Млад милиардер плати 10 000 долара, за да го умъртвят

1
32-годишният Сам Олтман иска мозъкът му да се цифровизира и да живее вечно
32-годишният Сам Олтман иска мозъкът му да се цифровизира и да живее вечно

Милиардер, натрупал състояние от новите технологии, е платил 10 000 долара, за да бъде умъртвен и цялото съдържание на мозъка му да бъде пренесено в компютър, така че да се запази завинаги.

Сам Олтман съвсем не е единственият, пожелал това. Предприемачът от Силициевата долина се е присъединил към списък от чакащи на стартъп компанията “Нектом”. Почти 25 човека са включени в него до момента. Тяхното съзнание ще бъде цифровизирано, за да живее и след смъртта им, разкриват британските вестници “Дейли мейл” и “Ивнинг стандарт”.

Компанията “Нектом”, основана през 2016 г. от двама изследователи на изкуствения интелект от Масачузетския технологичен институт, се надява да предложи път за запазване на човешкия мозък и всичките му спомени чрез крогенетичен процес.

В годината на основаването си екипът на компанията извърши първото в света пълно запазване на невроните на заешки мозък.

32-годишният Олтман, който е създател на компанията Y Combinator, казва, че мозъкът му ще бъде съхранен в сървърен облак. Според основателя на “Нектом” Робърт Макинтайър ще бъде използвана високотехнологична техника за балсамиране, при която клиентът със сигурност умира. Живият човек ще бъде свързан с машина, която ще вкарва в него балсамиращи химикали - метод, който е “100% фатален”, разкриват от компанията. Макинтайър твърди, че човекът, решил да се подложи на процедурата, ще изпитва същото като при евтаназия. По ирония на съдбата фирмата на Олтман финансира стартъпи като “Нектом”.

Мисията ни е да запазим мозъка ви достатъчно добре, така че спомените ви да останат непокътнати: от любимите пасажи на любимата ви книга до усещането на студения вятър, от печенето на ябълковия пай до вечерята с приятелите и семейството, пише в сайта на “Нектом”.

Компанията смята, че през настоящото столетие ще бъде напълно възможно да се дигитализира тази информация и тя да бъде използвана за пресъздаване на човешкото съзнание.

Засега намеренията на инициаторите на доста зловещо звучащата авантюра са да свържат безнадеждно болни хора с машина и да прелеят балсамираща смес в кароидните артерии на тила им, докато са живи, но под пълна упойка.

След консултации с адвокати компанията се надява процесът да е легален по силата на съществуващ закон в Калифорния, който позволява евтаназията за тежко болни пациенти. Асистираната смърт на хора, за които е сигурно, че няма да живеят повече от 6 месеца, е разрешена само в пет щата в САЩ. 

Лаборант държи полукълбо на здрав човешки мозък в отделението по невропсихиатрия на университетската болница “Бел идее” край Женева. Там се съхраняват над 11 000 човешки мозъка за обучение и изследвания.

За момента “Нектом” все още не разполага с метод за съхраняването на мозъци, но се надява да изгради “биологично неутрална мрежа” до 2024 г. И други учени в Силициевата долина са ентусиазирани от темата. Футурологът д-р Йън Пиърсън например смята, че до 50 г. учените със сигурност ще бъдат способни да пренасят човешките мозъци в облаци от сървъри.

При балсамирането тялото остава непокътнато и не може да се разложи в продължение на стотици и дори хиляди години.

Но за да работи процесът, мозъкът трябва да е “пресен”. Всичко това е описано и в редица научно-фантастични книги и творби с технически прогнози като тези на Рей Курцвейл. Балсамиращата техника на “Нектом” има награда за запазване на мозък на свиня толкова добре, че в него могат да се видят под електронен микроскоп всички синапси (връзки между мембраните на две клетки, поне една от които е нервна - б.р.). За предишните си изследвания върху мозъка компанията е получила финансиране от 1 млрд. долара от Националния институт за здравето.

Всичко това звучи като от роман на ужасите, но се знае, че много отдавна вече съществуват криогенетични компании, готови да замразяват цялото човешко тяло до момента, когато ще бъдат открити технологии за осигуряване на вечен живот.

32-годишният Сам Олтман, който сам призна, че възнамерява да дигитализира мозъка си, е учил компютърни науки в университета в Станфорд, но като много от гениите на новите технологии не го завършва. През 2005 г. , когато е едва на 19 години, създава мобилното приложение Loopt и го продава за $ 43,4 млн. през 2012 г., като натрупва първите си лични 5 млн. Две години по-късно вече е президент на компанията Y Combinator, която инвестира в стартъп компании.

Сам Олтман е обявен от сп. “Форбс” за инвеститор номер 1 под 30 години за 2015 г., както и за най-добър млад предприемач от сп. “Бизнес уик” през 2008 г. 

Човешки мозък, сниман със сканираща технология. Тя се използва от учените, за да наблюдават дълбоко в неговите зони.

През 2017 г. Y Combinator e финансирала около 1450 бързо развиващи се компании, сред които Dropbox, Airbnb, Reddit and Paribus. Същата година капитализацията на всичките му компании се изчислява на 80 млрд. долара. Олтман участва в борда на две ядрени компании - “Хелион” и “Окло”. Той е шеф и на фондацията OpenAI, основана от Илон Мъск, която се занимава с изследвания в областта на изкуствения интелект. Младият милиардер е и активен блогър, като често споделя размислите и идеите си за новите технологии.

“Нектом” е дискретна кои са останалите 24 души в списъка за умъртвяване и дали сред тях има също такива знаменитости като Олтман.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари