Митрополит Наум освети параклиса "Свети Йоан Рилски"

1
Извършено бе и полагане на свети Антиминс
Извършено бе и полагане на свети Антиминс Снимка: Facebook

Извършено бе и полагане на свети Антиминс

Вчера, 30.09.2023 г. се извърши полагане на свети Антиминс и освещаване на ремонтирания параклис “Св. Йоан Рилски” при храм “Св. Петка” в Русе.

Освещаването на параклиса бе ръководено от Митрополит Наум, научаваме от публикация в официалния профил на Русенския митрополит във Facebook.

Антиминс е парче плат, на което се извършва Евхаристията. При освещаването му в него се поставя частица от мощите на светец. Произлиза от гръцката дума αντι (вместо) и латинската дума mensa (олтарна маса, трапеза). Може да бъде преведена като вместотрапезие.

Антиминсът е специален плат (лен или коприна) с размери малко по-големи от напрестолното евангелие. Обикновено на него е изобразено погребението на Спасителя Христос. В наши дни то е щамповано, в по-стари времена е било изписвано на ръка.

В горния край на плата е вшита частица от мощите на някой светец, а в противоположния стои саморъчният подпис на съответния право-правещ архиерей.

В древната Църква антиминс се използва там, където няма олтарни трапези за извършване на богослужението. В началото те не били изработвани от плат, а представлявали каменна плочка, дървена дъска, оловна плочка, печена глина и по-рядко плочка от слонова кост.

Антиминсът до голяма степен е свързан с храма, доколкото е поставен на св. Престол, под напрестолното евангелие. По време на св. Литургия сгънатият антиминс се разтваря и върху него се принася самата безкръвна жертва. Има и антиминси без частица от мощи, само с архиерейски подпис, но те са за престол, който е осветен и следователно, сам съдържа такава частица. Тези обаче са неподвижни, т. е. не могат да се отделят от престола.

В Българската православна църква, както във всяка поместна православна автокефалия, антиминси могат да освещават всички канонични архиереи, намиращи се в евхаристийно общение помежду си. При освещаването антиминсът се помазва със св. миро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари