Митница Русе погна казанджиите в Русе

0
От началото на годината до септември на територията на Митница Русе са задържани общо 1 527 литра ракия
От началото на годината до септември на територията на Митница Русе са задържани общо 1 527 литра ракия

Митница Русе е започнала акция по проверка на специализираните малки обекти за дестилация (СМОД) на етилов алкохол - т. н. казани за изваряване на ракия.  В момента активно се изваряват сливовите и плодовите ракии. Само за последната седмица на територията на митницата, която обхваща регионите Русе, Разград и Силистра, са проверени общо 38 регистрирани обекта.  Установено е, че 13 от тях не спазват изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове. В някои от обектите са констатирани повече от едно нарушения, съставени са общо 15 акта.

Масово казанджиите и производителите на домашна ракия не спазват изискването чл. 126 a, ал. 1 от ЗАДС за попълване на справка-декларация преди започването на дестилационния процес. С този документ производителят удостоверява, че подготвеният за дестилация материал е негово производство и декларира количеството на материала. Това е гаранция за коректно изчисляване и плащане на акцизната ставка. За производството на до 30 литра етилов алкохол за домашно потребление законът предвижда намалена акцизна ставка от 2.20 лева на литър. 

Обикновените оправдания на нарушителите са: „документацията е в счетоводителя", „тъкмо сядах да я пиша...", „клиентът е неграмотен, не може да си я попълни...", „отидох да хапна и се канех след това да я свърша тази работа..."

На практика липсата на тази справка-декларация дава възможност за злоупотреби, като собствениците на казани дори и да начислят и съберат акциза от производителя, могат не го отчетат на държавата и няма документ, който да ги уличи в некоректност. Предвидената санкция за нарушения по чл. 126 a, ал.1 от ЗАДС е от 500 до 2000 лева.  Законодателят е дал и възможност за споразумение при доброволно изплащане на наложената глоба, когато това е първо нарушение. В такива случаи се прилага минимума на санкцията,  който е 500 лева.  Към този момент вече четирима от нарушителите са се възползвали от правото си на споразумение и са заплатили глоби в размер общо на 2000 лева. 

Освен планираните проверки по регистрираните СМОД, служители на Митница Русе извършват проверки и по сигнал за нелегално изваряване на ракия. Открити и иззети са два нерегламентирани казана в частни домове. И в двата случая инспекторите са ги заловили в момент на извършване на дестилация. 

От началото на годината до септември на територията на Митница Русе са задържани общо 1 527 литра ракия, част от която е конфискувана в момент на незаконно производство, а друга част е иззета поради липса на документи за произход и платен акциз.

Акцията на Митница Русе продължава и през следващите месеци, тъй като се очаква засилено производство на домашни ракии заради прогнозираните рекордно големи добиви от грозде през тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари