Мит ли е нуждата от 2,5-е литра вода на ден

0
Колко чаши вода трябва да изпиете през деня, за да сте здрави и хидратирани?
Колко чаши вода трябва да изпиете през деня, за да сте здрави и хидратирани?

Колко чаши вода трябва да изпиете през деня, за да сте здрави и хидратирани? Ако слушате повечето хора, вероятно бихте казали осем.

Осемте чаши обаче са неугасващ мит и няма никаква научна обосновка зад него, смята здравният експерт Аарон Карол, цитиран от Business Insider.

Въпросният мит датира от един доклад през далечната 1945 г., в който се казва, че хората трябва да пият по около 2,5 литра вода дневно.

Много по-слабо разпространена е втората част на доклада, в която акцентира, че по-голямата част от тази вода се съдържа в храни като плодовете и зеленчуците. Повечето хора игнорират този факт, пише Economic.  

Процентно съдържание на вода в някои храни:

Ябълки – 85 %

Кайсии – 85 %

Бобови кълнове – 92 %

Варено пиле – 71 %

Краставици – 92 %

Грозде – 82 %

Портокал – 86 %

Праскови – 90 %

Зелени чушки – 94 %

Ягоди – 90 %

Печено пуешко месо – 62 %

Диня – 93 %

Всяка година, особено през лятото, чувате съвети как трябва да бъдете хидратирани и обикновено ви препоръчват да пиете вода, за да се борите с дехидратацията.

Статия от 2002 г., публикувана в American Journal of Psychology обяснява, че не само няма научно доказателство, подкрепящо осемте чаши вода, но и, че пиенето на много повече вода над тази, която приемаме с плодовете и зеленчуците, всъщност е вредна за хората – както заради появата на хипонатремия (ниски нива на натрий в кръвта), така о тгледна точка на факта, че ги кара да се чувстват виновни, че не пият достатъчно вода.

От този мит се зараждат и редица продължения – например, че кафето и алкохола водят до дехидратация, за което също е доказано, че не е вярно, твърди Карол. Днес повечето учени са единодушни, че кафето, чаят и безалкохолните напитки трябва да се броят към дневния прием на вода.

В своя статия експертът пише, че няма официална препоръка колко вода трябва да се пие на ден. Според него количеството зависи от това какво хората ядат, къде живеят, на каква възраст са и с какво се занимават. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари