Мистичен и неуловим се оказа собственика на "Олимпик"

1
4 месеца преди фалита на българския застраховател собственикът платил 17 млн. евро за испанска фирма
4 месеца преди фалита на българския застраховател собственикът платил 17 млн. евро за испанска фирма

Мистичен и неуловим дори за испанските икономически медии финансист с възможно най-испанското име - Диего Гонсалес Алонсо, стои зад фалиралото застрахователно дружество "Олимпик", което остави над 270 000 българи без застраховка "Гражданска отговорност".

Вчера заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн разкри, че общата стойност на загубата на всички клиенти на кипърската компания възлиза на 9 млн. 350 хил. лв., или около 4,78 милиона евро. Което е почти една четвърт от платените 17 млн. евро от компанията Hispakol на дон Диего Гонсалес Алонсо за сензационната покупка на фирма за обучение на персонал от мощната испанска синдикална Федерация на служителите и служителките от обществения сектор, установява Канал 3.

Дали с парите на ужилените български шофьори е финансирана част от тази изненадваща и за Испания сделка може само да се гадае, доколкото Диего Гонсалес Алонсо умело крие своите бизнес ходове в страни като Доминиканската република, Коморските острови, Кипър, Латвия, България и Маями (САЩ).

Испанските икономически медии напразно опитаха да получат повече информация за новите планове на бизнесмена в сфера,  за която няма нито опит, нито лиценз. Пред ibercampus.es той увери, че макар да няма лиценз, възнамерява да въведе в Испания университетски онлайн-курсове от Флорида.

В международните регистри името на Диего Гонсалес Алонсо се появява като собственик на група фирми, разпръснати в Доминиканската република, Кипър, Латвия, България, Бразилия и Маями (САЩ). 

За пръв път името на непознатия за испанците финансист нашумява през юни 2015 г. в едно предупреждение, отправено от държавната испанска Национална комисия за фондовия пазар (CNMV).

Оттам алармират, че финансовата посредническа агенция New York Securities Bank Funds Management (NYSB), в която Гонсалес Алонсо фигурира като единствен администратор, няма лиценз за инвеститорска дейност и услуги в Испания.

Той изглежда като типичен "гаражен финансист", който предлага незаконни финансови услуги, без гаранция за инвеститорите. По правило подобни компании сменят често адреса си, привличат клиенти с обещания за високи печалби на международните пазари, уж с нисък риск.

Помолен да коментира предупреждението срещу неговата NYSB, Диего Гонсалес призна, че фирмата му не е имала лиценз за Испания, но увери, че притежавала  банков лиценз в някаква друга страна. Която упорито отказа да назове със следния довод: "Банката и без това е закрита, така че вече не е интересно къде е оперирала", отклони темата той.

Hispakol, собственик на "Олимпик", е създадена в Люксембург на 20 ноември 2013 г. с капитал от 31 000 евро. Главен акционер тогава е Soliberiam Prestige SA, панамска компания, представлявана от адвоката от Марбеля Пабло Хулиан Руис де Пералта Касайо, който е също и генерален директор на Hispakol.

В административния съвет го допълват испанският бизнесмен Клаудио Ривас Руис Капиляс и адвокатът от Кот д'Ивоар Хасан Диабате. Панамската фирма  се пръква на 21 октомври същата година, точно месец преди създаването на люксембургската компания.

Диего Гонсалес Алонсо обясни, че е закупил структурата на Hispakol през 2014 г. и че в момента той е единственият й акционер. "Аз съм единственият собственик", каза той пред infoLibre. Той отрече неговата групировка да се стреми да действа само в страни с ниски данъци.

"Това са европейски компании, на европейска територия", уверява Диего Гонсалес. "Нямаше смисъл да създавам компания в Испания, защото това не бе испански, а международен проект, имам повече фирми извън Испания, но няма нищо скрито".

Диего Гонсалес Алонсо изтъкна също, че неговите компании имат широк диапазон от дейности - от застраховки (Кипър и България в ЕС),  до минна промишленост, технологии, а също с "активи и бизнес проекти".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари