Мирише на война

2
8 държави от Източна Европа започват да приемат още десетки хиляди войници от Запада на своя територия
8 държави от Източна Европа започват да приемат още десетки хиляди войници от Запада на своя територия Снимка: pan.bg

8 държави от Източна Европа започват да приемат още десетки хиляди войници от Запада на своя територия

"Искам да кажа: Не трябва да се плашите, няма опасност за България и причината е, че сме членове на НАТО, Русия няма да посмее да нападне член на НАТО" - това обяви само преди дни някак много смело българският премиер Николай Денков пред журналисти. Сигурно човекът е чул някакви гаранции или е прочел лозунгите от срещата на най-високо ниво на Алианса във Вилнюс в средата на юли т.г.

В същото време обаче военното ръководство на Организацията на Северноатлантическия договор даде да се разбере, че нищо не е толкова просто и сигурно, че всъщност се готви за пълномащабна война с Русия и че определено е решила да насити Източния си фланг с войски и техника, пише Сега.

И 8 държави от Източна Европа започват да приемат още десетки хиляди войници от Запада на своя територия на принципа на т.нар. водещи държави. Така например България е с водеща държава Италия, Румъния - с водеща страна Франция, Естония - с водеща страна Великобритания ...

Така след срещата във Вилнюс стана ясно и, че НАТО приема три нови регионални отбранителни плана - Север, Център и Юг, съответно за Атлантика, Северна Европа и Средиземноморието и Черно море. За изпълнението на плановете ще се разчита вече на 300 000 военни във висока степен на готовност, което значи най-елитни части- парашутно-десантни, разузнавателни групи, химически, противотанкови части, бронирани подразделения, авиационни звена, морски модули. Те ще бъдат подкрепяни от най-добрите самолети - разузнавателни, ударни, транспортни, кораби с най-съременни ракетни комплекси.

Веднага след началото на войната на Русия в Украйна Алиансът разположи сили за бързо реагиране от 40 000 войници по Източния фланг, като отделно от това 100 самолета и 27 кораба патрулираха ежедневно.

Новите планове означават увеличаване на цялото това присъствие в пъти - във всички области, като жива сила, самолети, кораби

Изобщо няма да говорим и как само за последните дни се оказа, че няколко държави в Източна Европа се опитват спешно да укрепват отбраната си с американски части. Като се започне с Полша, която прие хиляди войници от САЩ и дори направи постоянна американска база, характерна само за най-близките съюзници като Германия и Италия, като се мине през Чехия, която само за няколко месеца мина от това, че никога няма да приеме постоянни американски части, до това, че спешно го прави с гласуване в законодателните си органи, и се стигне до Румъния, която рязко се въоръжи с американски оръжия от най-съвременна степен - радари, ПВО, РЕБ, обучителни центрове ..

Всъщност страните от източния фланг на НАТО, сред които и България, призоваха за засилване на военното присъствие на САЩ в региона ще в началото на април т.г. Това стана след срещата на срещата на външните министри на държавите от т. нар. Букурещка деветка (Б-9) в полския град Лодз. Форматът включва България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Трябва да направим всичко необходимо, "за да увеличим американското присъствие в нашия регион, на източния фланг (на НАТО), що се отнася до войници и военна техника", заяви тогава румънският министър на външните работи Богдан Ауреску. Той се аргументира, че "солидната отбрана" ще послужи като "силен възпиращ фактор" пред "дестабилизиращото поведение" на Русия. "Това е единственият език, който Русия разбира", подчерта Ауреску.

Румънският външен министър призова по-конкретно за "повече противовъздушна отбрана, по-голям зенитен капацитет на територията (на страните от Б-9 и) повече средства за наблюдение и разузнаване".

Няма спор, че основният интерес обаче е какво се случва и ще се случва в България

Отново преди дни бе обявено, че НАТО ще разгърне мощна бригада от добре обучени части на няколко държави и по този начин ще увеличи 4 пъти сегашното си присъствие. Според одобрените сега регионални планове на защита на Алианса от Русия, каквито се правят за първи път от Студената война насам, досегашната батальонна бойна група на НАТО в България ще стане бригада, разкри премиерът Николай Денков, който участва в срещата на високо ниво на Алианса във Вилнюс.

По стандартите на НАТО бойната батальонна група е от около 1300 войници, а бригадата - от около 5000 бойци, или 4 пъти по-многочислена. На практика в бригадата има няколко батальона.

В момента в България има една батальонна група от около 1200-1300 души, като тя е с рамкова държава Италия. За тази група САЩ дадоха рота с бойни бронирани машини "Страйкър". Великобритания изпратиха рота от състава на Кралския ирландски полк на Британската армия, Гърция се включи с противотанков взвод, а България с 42-ри механизиран батальон от Сухопътните войски, който участваше в мисии в Афганистан. Самата Италия е с най-многобройното участие в групата с над 700 военни с повече от 50 единици техника. В групата има военни и от Турция, Северна Македония, Черна гора, Албания.

Всъщност тази бойна група беше заложена още в края на 2021 г. Тя беше част от прилаганите от НАТО мерки по усилена бдителност. Една от тях беше именно създаването на допълнителни бойни групи в страните от югоизточния фланг на Алианса - в Румъния, България, Унгария и Словакия, по подобие на дотогава вече съществуващите бойни групи в Полша и Балтийските страни.

С решение от 27 януари 2022 г на българското правителство беше определена национална позиция за формирането на бойна група на наша територия. Първоначално се твърдеше, че това ше е български батальон, с българско ръководство. С нахлуването на Русия в Украйна обаче нещата рязко се промениха и като рамкова държава беше определена Италия.

С цел синхронизиране на общите усилия на Алианса за увеличаване на сдържащия и отбранителен потенциал, всички бойни групи, разположени по източния фланг на Алианса - в Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България, са придадени под оперативното командване на Върховният съюзен командващ за Европа (SACEUR). Всяка от големите в НАТО е водеща в точно определена държава от Източния фланг. И това е твърдо заложено. Нещо, което се разбра, когато Румъния поиска разполагане на германски войски, но й бе обяснено, че нейна водеща страна е Франция и че тя ще увеличи присъствието в северната ни съседка.

Но да се върнем в България. Постигането на пълни оперативни способности от многонационалното формирование в България беше проверено и декларирано по време учението „Ответен удар“ през декември 2022 г. В началото на юли т.г. многонационалната бойна група на НАТО вече демонстрира начални оперативни способности на ниво бригада на учебен полигон „Ново село“ и на полигон "Корен". Това стана е в учение „Enhanced Vigilance Activity-23 (eVA 23)“ и в свързаното с него тактическо учение „Ответен удар“. Там бе обявено демонстриране на способности за осъществяване на командване и управление на многонационални формирования до ниво бригада при водене на отбранителни бойни действия.

В ученията участваха над 1800 военнослужещи от развърнатата многонационална бойна група на територията на България (формирана на основата на 7-ми италиански полк „Берсалиери“ и военни формирования от Албания, България, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора и САЩ), както и от военни формирования от 2-ра Тунджанска механизирана бригада, 4-ти артилерийски полк, Центъра за подготовка на специалисти – Сливен, 78-и батальон за осигуряване, 110-и логистичен полк от Сухопътните войски на Република България. Действията на формированията на учебен полигон „Ново село“ бяха подържани от хеликоптери CH-47D „Chinook“ от състава на 1-ви армейски авиационен полк „Антарес“ на Въоръжените сили на Италианската република. Демонстрациите на способности от участниците в ученията на полигоните „Ново село“ и „Корен“ бяха проследени в реално време чрез системата на дигитализираните командни пунктове на бригада „Пинероло“.

След като Денков обясни как войските на НАТО в България скачат 4 пъти повече, се появи военният министър Тодор Тагарев, който започна да редактира премиера и да обяснява, че повечето жива сила няма да дойде веднага у нас.

Предвижда се многонационалната бойна група на наша територия да бъде засилена до ниво бригада, обяви във Вилнюс министърът на отбраната. "Това не значи, че в днешния ден ние ще се стремим тази бригада да бъде напълно окомплектована, което би означавало близо 5000 души да има на наша територия", уточни военният министър. Той добави, че непосредствената цел е България да изгради цялата логистична инфраструктура и да направи всичко необходимо в качеството си на страна домакин, за да може тогава, когато се наложи, тя да бъде усилена до състав на бригада.

По думите му към момента не е говорено бойната група да е в пълен състав.

Към някои други съюзници може би изискванията са малко по-тежки, но и там са отложени малко във времето процесите за пълно окомплектоване на тези бойни формирования”, посочи той, но не посмя да каже, че премиерът си говори някакви свои фалшиви прочити.

Министър Тагарев посочи, че сроковете за усилването на бойната група са според сроковете на действие. „Те обаче не са публична информация. Има различни равнища на готовност. Едно от нещата, за които се говори много, е повишаване равнището на ситуационна осведоменост. За може, ако има заплаха, достатъчно време преди това да стане ясно да започне процеса на доокомплектоване на съответните поделения, които са предвидени за нашата територия”, уточни той.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов допълни, че ключовото послание тук е "бригада тогава, когато е необходимо".

Каква изненада обаче дойде само дни по-късно, след като Ефтимов обяви, че България има не само батальон, не само ще има бригада, но и че предлага на НАТО създаването на многонационален дивизионен щаб, който да бъде разположен в района на Кабиле и Безмер. Това на практика ще означава, че при заплаха или заплаха срещу България, то ще се развърне не само многонационалната бойна група на Алианса, за която вече е решено, че става бригада, но и цяла дивизия, включваща поне три бригади. Или иначе казано ще става дума за поне 15 000 елитни бойци от сухопътни войски с авиационен елемент, разположен в Безмер. Там момента са модернизираните преди началото на войната в Беларус български щурмоваци Су-25.

Идеята е да се създаде такъв щаб по подобие на съществуващия вече подобен в Румъния, който управлява дивизията "Югоизток".

След създаването на такъв многонационален дивизионен щаб и в България, то той ще ръководи две български бригади плюс многонационалната бойна група, както и при необходимост и още сили и средства. По думите на Ефтимов това са бригади, които съставляват една дивизия. Предложението е щаба да се ръководи от български офицер.

"Ще има толкова военнослужещи, колкото са достатъчни да се даде бърз и адекватен отговор. В момента основата на сухопътния компонент в България са двете български бригади, многонационалната бойна група. Ще бъдем готови да приемем още сили натовски - съюзни сили и средства. И този многонационален дивизионен щаб да може да поеме командването на тези сили и средства", допълни Ефтимов.

За целта обаче, страната ни трябва да подготви необходимата инфраструктура. "Ще бъде усъвършенстван войсковият район в Кабиле и Ямболско, там предвиждаме да бъде изградена съответната инфраструктура. Авиобаза Безмер, за да може да бъде разположен авиационен компонент. За да може да се направи композицията, системата за командване и контрол. Нашият принос е създаването на многонационален дивизионен щаб на българска територия.", обяви началника на отбраната.

Ефтимов отказа да уточни от кои съюзни държави биха могли да дойдат още сили и средства, както и точен брой. "Не можем да говорим за финална бройка. Винаги е в динамика, в зависимост от наличните сили и средства, в зависимост от сценария на бойните действия", каза той.

За да се осъществи на практика всичко обаче, то ще трябва да се изгради инфраструктура, транзитни пътища. Информирали сме държавното ръководство какво точно трябва да се направи, каза Ефтимов. По негови думи много от изгражданото ще бъде финансирано и от фондовете на НАТО.

За да е сигурно, че нещо драматично случва по света, а и у нас, то изведнъж се оказа, че" през настоящата година, във връзка с усложнената международна обстановка, с бившето военно летище в Добрич не се предвиждат разпоредителни действия, за да може при необходимост да бъде използвано за цели, свързани с отбраната и сигурността на страната". Това написа министърът на отбраната Тодор Тагарев в отговор на въпрос на депутата от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев.

Депутатът попита какви са стратегическите намерения на Министерството на отбраната (МО) по отношение на летището, предвиждат ли се определени разпоредителни сделки с имота на този етап и какво е виждането на ведомството по отношение на бъдещото реализиране на обекта.

Според министъра на отбраната динамиката на процесите в световен мащаб показва, че политиката в областта на военната и освободената инфраструктура изисква стратегически подход, поради което и визията за летището ще се определи съобразно необходимостта от провеждането на различни политики, от ангажираността на България с проблемите на международната сигурност и стабилност и с усилията на НАТО в тази насока. През годините Община Добрич и Министерството на отбраната са водили разговори летището да бъде предоставено на града, за да бъде изграден интермодален терминал. Сега обаче военните вече не дават с ясното послание, че то може да се окаже необходимо.

Както и откъдето и да го погледне човек, то определено мирише на война.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    18
    до 15/17
    Сигурен ли си? Щото и ти вониш на същата гнусна спрънджа, от която си изпълзял, укрофашага нелепа :D
  • -1
    17
    До 16
    Не,не,на жена ти е несравнима с нищооо....
  • -1
    16
    до 15
    май най-много мирише на майка ти минджата
  • 0
    15
    хахахах
    Мирише на копейки и копейкаджии само.
  • -3
    14
    Напомням
    Адекватна реакция от съюзниците. Има заявена директна заплаха срещу България! Първо от Пьотр Толстой, зам.-председател на долната камара на руския парламент. Последвано от руско военно "учение" в БЪЛГАРСКАТА ЧЕРНОМОРСКА ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА и директна заплаха за преминаващите български търговски кораби. Какво трябва да чакаме, да дойдат на Балчик ли? В такава ситуация е задължително да сме подготвени за най-лошия сценарии и да се напълним с възможно най-много въоражение и войска. Напомням, че ОФИЦИАЛНО руската държава лъжеше до последно, че струпаните и войски на украинската граница са за безобидно военно учение.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари