Мира Баджева: С третия мандат президентът не иска да бъде посочен като предател

1
Според Мира Баджева третият мандат е жест към избирателите на БСП
Според Мира Баджева третият мандат е жест към избирателите на БСП Снимка: bTV

Според Мира Баджева третият мандат е жест към избирателите на БСП

Третият мандат - възможен ли е изобщо кабинет. Темата коментират в "Референдум" по БНТ доц. Светослав Малинов, политологът от "Тренд" Димитър Ганев, Мира Баджева, политическият анализатор Слави Василев и политолога Любомир Стефанов, пише "24 ЧАСА".

Според Димитър Ганев от "Тренд" е било очевидно за всички, че независимо дали ДБ или БСП бяха взели третия мандат, правителство нямаше да има да има.

"Този, който върне мандата, ще носи отговорност за несъставянето на правителство", каза още той. И заяви, че при следващи избори българите ще си зададат въпроса "Кой ни доведе до тази ситуация ни доведе до това за пети път да ходим на избори", поясни Ганев. Той заяви, че е имало някаква форма на подаване на ръка на ГЕРБ към ДБ, и обратното.

"Но подобен съюз няма как да бъде възможен, ако той не срещне подкрепата на ПП. Защото Христо Иванов си дава сметка, че сътрудничество с ГЕРБ ще значи електоратът на ДБ да отиде в ПП. Решението на политическото уравнение е заложено през 2020 г., когато се разделихме на лагер на промяната и на статуквото . Ако искаме да го решим, трябва част от партиите на промяната да влязат в диалог с т.нар. партии на статуквото", каза още политологът от "Тренд". И допълни, че хипотезата на Христо Иванов, - че може да има още едни избори преди местните, е защото си дава сметката, че нито ПП, нито ДБ ще платят тази цена за местните избори.

Той посочи два аргумента защо институтът служебно правителство не трябва да продължи да действа твърде дълго.

"Първо - всяко едно правителство разполага със свое парламентарно мнозинство, което му позволява да прокарва законодателните инициативи. При служебния кабинет няма или НС, или обособено парламентарно мнозинство. Второ, то е с ограничен период на действие - 60 дни след разпускането на НС. Това правителство няма възможност да целеполага и да ангажира страната с международни спогодби и договори", каза още той. Според него дори да има съюз ПП и ДБ, това няма да промени нищо.

"Ще има ли парламентарно мнозинство в следващо НС - очевидно не. Тогава те трябва да дадат отговор на въпрос с кого биха си сътрудничели в следващ парламент".

Мира Баджева заяви, че е била изненадана от избора на Радев за трети мандат.

"Защото е очевидно, че БСП няма да успее да осъществи този мандат. И ДБ нямаха големи шансове, но може би по-голямо усилие щеше да се направи. Сега много бързо ще се стигне до финала и да се върне неосъществен мандат", каза още той.

Според нея това е било жест към избирателите на БСП, отколкото към соцлидерката. А отделно не е искал да бъде посочен като предател, което пък Корнелия Нинова е искала, каза още Баджева.

Според нея интригата на сезона са местните избори.

"В крайна сметка след едни следващи избори ПП и ДБ ще трябва да изберат най-после да се съюзят. Предвид перспективата за местни избори, ще трябва да се съюзят, да вземат първият мандат, и да се опитат да направят нещо с ГЕРБ", допълни тя.

Да заложиш 4 пъти на нещо, което е обречено на неуспех, е несериозно,каза от своя страна политологът Любомир Стефанов. И допълни, че третия мандат е бомба със закъснител.

"Проблемът не е в политическата, а в партийната система", каза още той.

Според Светослав Малинов обществените разделения пречат за формиране на правителство.

"Първото бе между статуквото и промяната - ГЕРБ и ПП. Насложи се ново разделение - позицията на всеки български гражданин относно войната в Украйна. Много трудно могат да се вземат решения, когато тези разделения са живи", каза още той. Въпреки това той обясни, че отговорността за съставяне на правителство се носи от първите две партии. "Идеята от това, че партиите се страхуват, е невярна - просто не искат да правят коалиция", добави Малинов. Според него избирателите на ДБ и ПП не ги насърчават за коалиция. В противен случай ще загубят всякакви шансове за формиране на мнозинство.

"На следващите избори избирателите ще дадат отговор дали искат ГЕРБ, ДПС или техен партньор да управляват, или ще гласуват за нещо ново, което нашето законодателство позволява. Време за нов политически играч има", каза още той.

Политическият процес очевидно върви към задънена улица, пък заяви политическият анализатор Слави Василев. "Този процес трябва да ни накара да мислим извън статуквото. В България политическият диалог е счупен. Ако произведе нещо, то ще е с изключително малък хоризонт. И това не трябва да и го обясняваме, гледайки президентската институция. Това не е функция на един двама или трима, а цялата политическа класа е заставена в тази конюнктура. И тя не може да излезе от това", каза още той.

Той обърна внимание, че властта в България не търпи вакуум. "Дали ще имаме правителство в следващото НС и каква ще е политическата конюнктура, това не променя факта, че властта в България не търпи вакуум. Имаме служебно правителство, което работи добре в синхрон с едно НС, в което няма мнозинство", каза той. И поясни, че политическата система не функционира.

Според него нова политическа формация не може да се роди от нищото.

"Ако не е президентът да дава път на млади хора напред, в редиците на старите партии нови лица няма да видим", каза още той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари