Министерството на правосъдието се присъедини към украинската Формула за мир

2
България подкрепя международните инициативи, които целят решаването на военния конфликт и въздаването на справедливост, заяви Атанас Славов
България подкрепя международните инициативи, които целят решаването на военния конфликт и въздаването на справедливост, заяви Атанас Славов Снимка: Министерство на правосъдието

България подкрепя международните инициативи, които целят решаването на военния конфликт и въздаването на справедливост, заяви Атанас Славов

Министерство на правосъдието се присъедини към украинската Формула за мир, лансирана от президента на Украйна Володимир Зеленски като част от опитите за слагане на край на войната и постигане на мир. Министър Атанас Славов обяви на форум с участието на представители на дипломатическите мисии в България, че МП подкрепя т. 7 от формулата, която касае възстановяването на справедливостта, съобщиха от ведомството.

България подкрепя международните инициативи, които целят решаването на военния конфликт и въздаването на справедливост. Ние също така подкрепяме създаването на международен трибунал, който да разследва престъпленията срещу човечеството и военните престъпления в Украйна, както и Международния център за преследване на престъплението агресия”, заяви министър Славов, като припомни, че България е една от държавите, които се присъединиха към регистъра на щетите от войната на Русия в Украйна, иницииран от Съвета на Европа.

Министърът на правосъдието припомни, че България в момента е дом на множество украинци, които бягат от войната и руската окупация на украински територии. Според него българската прокуратура може да инициира криминално разследване и да обедини усилия с европейските си колеги, за да се съберат доказателства, които да бъдат ползвани по време бъдещи международни дела.

Това, което не сме направили още, но е мой специален ангажимент, е разследването според т.нар. универсална юрисдикция на българската наказателноправна система на престъпленията срещу човечеството и престъпленията на агресия. Инициирах разговори с и.ф. главния прокурор да започнат подобни разследвания, каквито са стартирали в различни европейски държави”, обяви той пред присъстващите дипломати.

Атанас Славов отново подчерта, че МП работи по законопроект за промени в Наказателния кодекс, за да бъде записано като състав специфичното престъпление “агресия”. Очаква се проектът да бъде представен за обсъждане в следващите месеци.

Министър Славов обяви, че в следващите месеци ще посети Украйна като част от плановете за засилването на отношенията между двете държави в областта на правосъдието, като целта е да се подобри обмяната на опит по теми като съдебната реформа, реформите на институциите за ефективно противодействие на корупцията и гарантиране независимостта на съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    Добрата фея
    Нека всички от това продажно министерство кротко да полегнат в някое украинско гробище, препикавани от руски мъже! На никого няма да липсват, убеден съм!
  • 6
    1
    Боже, пак си оставил идиотите...
    Моля те от все сърце и душа, прибери ги тези евроджендърчета недоклатени, жълтопаветници некъпани, че бактън от идиотизма им! И чий го дирим в конфликт, дето ама изобщо не е наш и въобще не ни засяга? Или искаме това да се промени ...! Обаче! Колесниците на самолетите са малко, места за всички едва ли ще има ...! Анадъмну?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари