ВСС ще разглежда казуса "Осемте джуджета"

0
Министърът на правосъдието включи темите за натиск върху членове на ВСС, „Осемте джуджета“ и спирането на избора на нов главен прокурор в следващото заседание на съвета
Министърът на правосъдието включи темите за натиск върху членове на ВСС, „Осемте джуджета“ и спирането на избора на нов главен прокурор в следващото заседание на съвета Снимка: Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието включи темите за натиск върху членове на ВСС, „Осемте джуджета“ и спирането на избора на нов главен прокурор в следващото заседание на съвета

Министърът на правосъдието доц. д-р Атанас Славов включи следните точки в дневния ред на заседанието на Пленума на ВСС, което ще се проведе на 6 юли 2023 г.:

  1. Обсъждане на данни относно опит за натиск и влияние върху членове на Висшия съдебен съвет, инициирали предложението за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“.
  2. Обсъждане на участието на магистрати в случая „Осемте джуджета“, представен от „Антикорупционния фонд“, и ефекта му върху общественото доверие в съдебната власт.
  3. Предложение за спиране на процедурата за избор на главен прокурор на Република България на основание чл. 54 АПК във връзка с Определение от 27.06.2023 г. по конституционно дело № 10/2023 г. на КС, с което е допуснато за разглеждане по същество на искането за установяване на противоконституционност на чл. 213, ал. 4- 6, чл. 247б, ал. 2, чл. 250, ал. 1, т. 2, чл. 411а - чл. 411и от Наказателно-процесуалния кодекс, чл. 30, ал. 5, т. 21 и 22 и ал. 7, чл. 33, ал. 3, чл. 112, ал. 6, чл. 147, ал. 7, чл. 173, ал. 11 и 12, чл. 173а, чл. 230, ал. 1, изр. трето и чл. 230а от ЗСВ, § 31, ал. 2 и § 41 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (обн., ДВ, бр.48 от 02.06.2023 г., в сила от 06.06.2023 г.).“

Във връзка с тези предстоящи обсъждания министър Славов е направил и следните искания:

По т. 1 и т. 2 - да бъдат изискани справки за образувани проверки и досъдебни производства от Прокуратурата на Република България и Инспектората към Висшия съдебен съвет.

По т. 2 - да бъде допуснато изслушването на г-н Андрей Янкулов – правен съветник в „Антикорупционния фонд“, съобщиха от Министерство на правосъдието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Jirodi
    Сетиха се най после да поработят,че да хвърлят малко прах в очите на хората!!! Петьо еврото избяга и сега вече ще разследват! След дъжд,качулка! Всичко в тая държава се случва пост фактум! Управляват ни мутрите-комунисти!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари