Министерството на отбраната продава евтино гора с 9 сгради

2
Парцелът се продава на начална цена от едва 2.28 евро на кв. м.
Парцелът се продава на начална цена от едва 2.28 евро на кв. м. Снимка: Google

Точно в края на мандата на правителството Министерството на отбраната взе решение да продаде атрактивен имот в покрайнините на София.

Става дума за 34 дка терен в район "Нови Искър", върху който са построени 9 сгради, пише Сега. Началната тръжна цена е 303 500 лв.

Имотът се намира до с. Доброславци в местност "Ширината". Земята е залесена с гора, а застроената площ е 1713 кв. м. "Тези земи са определени за рекреационни земи и гори (лесопарк) и по закон трябва да се прехвърлят безвъзмездно на Столична община. След продажбата ще могат да се ползват безплатно още няколко дка гора от съседния имот като прилежаща площ на сгради 4 и 9. След това ще могат да ги купят без търг", предупреждава съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов.

Предвижда се продажба и на други зелени площи в София. В публикувания от военното министерство списък за 2021 г. на имоти с отпаднала необходимост фигурират два терена с обща площ 85 дка. Те се намират в район "Красна поляна" и попадат в границите на Западен парк. На сателитни снимки се вижда, че въпросните парцели са покрити с гора

От началото на годината Министерството на отбраната започна ударно да продава имоти. С две заповеди на министър Красимир Каракачанов бяха обявени търгове за 40 имота за над 12 млн.лв.  Сред продаваните имоти има както магазини в София, така имоти в Търновско с по над 10 сгради върху тях или пък укрития във Врачанско. В списъците са имоти и в Шумен, Търговище, Пловдив, Ловеч, Монтана, Благоевград или в населени места край тях. 

Някои от продаваните застроени площи се предлагат с цени от над 1 милион лева. Така например се продава имот в гр. Гоце Делчев, м. „Забурдата“, с площ 219,695 дка, застроен с 3 сгради за сумата от 1 017 000 лв. 1 353 700 лв пък се иска за поземлен имот в с. Игралище, общ. Струмяни, обл. Благоевград, на който има и 22 сгради. Имоти за над 1 млн. лв се продават и в град Дебелец, Търновско и в монтанското село Габровница.

Интересни изглеждат магазините в София, имотите в село Оброчище, община Балчик, намиращо се близо до Албена, Кранево, Златни пясъци, както и два имота във Варна - в местностите „Арабтабия" и „Аязма". Последните два са за общо 1,5 млн.лв. Продават се дори имоти в с. Соколаре, общ. Бяла Слатина, които са обявени като 11 укрития.

Към нaчaлoтo нa 2020 г. военните имoти c oтпaднaлa нeoбхoдимocт ca били 1172. Oт тях 122 мaгaзинa и пoдблoкoви прocтрaнcтвa и 1052 вoйcкoви тeрeнa кaтo бивши кaзaрми, cклaдoви рaйoни, пoлигoни, лeтищa и cъпътcтвaщa инфрacтруктурa към тях. За 2021 г. в план-графика на военните имoти c oтпaднaлa нeoбхoдимocт са записани 249 имота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари