Министерството на финансите подкрепя предложението за минимална заплата от 770 лева

1
Предлагаме това да бъде прието, считано от 1 юли, тъй като нямаме бюджет в класически вид, каза министър Велкова
Предлагаме това да бъде прието, считано от 1 юли, тъй като нямаме бюджет в класически вид, каза министър Велкова Снимка: БГНЕС / Архив

Предлагаме това да бъде прието, считано от 1 юли, тъй като нямаме бюджет в класически вид, каза министър Велкова

Становището, което в момента Министерството на финансите изразява, е предложението за минимална работна заплата (МРЗ) от 770 лева да бъде прието, считано от 1 юли 2023 година. Това каза министърът на финансите Росица Велкова по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси, която обсъжда на второ четене законопроекта за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2022 година.

С проект на Постановление на Министерския съвет се предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2023 година да стане 770 лева. Проектът беше публикуван на страницата на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) на 10 декември.

"Това предложение на МТСП е поставено на обществено обсъждане", припомни Велкова. "Становището, което в момента изразява Министерството на финансите и ще предостави към МТСП, е това да бъде прието, считано от 1 юли, тъй като нямаме бюджет в класически вид", каза министър Велкова.

На уточняващ въпрос от бившия финансов министър Асен Василев ("Продължаваме Промяната") дали предложението на МФ е минималната работна заплата да остане 710 лева до 1 юли, Велкова отговори, че Министерството на финансите ще направи предложение към МТСП, тъй като това все още не е разглеждано от Министерския съвет и от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Бюджетната комисия отказа да допусне за разглеждане редица предложения, направени между първо и второ четене на удължителния закон, като те ще бъдат обсъдени в пленарна зала при гласуването му на второ четене. Сред недопуснатите до разглеждане текстове, предложени от Корнелия Нинова и група депутати, бяха свързани с минималния размер на основната заплата на най-ниска длъжност, предвидена за заемане от държавен служител, от 850 лева месечно от януари.

Румен Гечев от БСП коментира, че "не може да се задоволяваме от това, където сме, защото огромната част от българския народ мизерства при тези доходи. Нашата задача е да намерим механизми не само как да харчим, а да увеличим приходите, но да оставим МРЗ и да мизерстваме, да сме по-зле от Албания, не е приемливо", отбеляза Гечев.

Министър Велкова припомни, че нетно хазната губи около един милиард лева от ръст на минималната заплата от 710 на 850 лева.

Не бяха допуснати за разглеждане от комисията и текстове, свързани с максималния размер на осигурителния доход, преизчисляването на пенсиите.

Заседанието на комисията продължава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    1
    Елцин
    Ми няма нужда.Оставете МРЗ на 710 още 5 г. напред.Тия ни ебават майката както се сетят.Но иначе заплатите на депутатите се актуализират автоматично и лятото ги вдигнаха с колко,с колко?С 300 лв???! Но не могат да увеличат МРЗ от януари,ми чак от юли.Е,как подкрепяте най-бедните работещи в инфлация,зимни сметки за ток?Нали никой нямаше да остане така....Боклуци мръсни.За избори през 5 месеца има пари,но за доходи,поне малко с малко-не.Никоя европейска страна не замрази доходите в тази криза и инфлация.Само ние.И само да не лъжат,че не им стигат пари или понеже е служ.кабинет,та няма право?Друг път.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари