Министерски съвет: Акцията е безпрецедентна, областните управители имат ангажименти

1
Междувременно още губернатори се отказаха от постовете си - на София-област, Ямбол, Ловеч, Габрово, Добрич, Велико Търново, Смолян, Търговище
Междувременно още губернатори се отказаха от постовете си - на София-област, Ямбол, Ловеч, Габрово, Добрич, Велико Търново, Смолян, Търговище Снимка: МС

Масовите оставки поставят на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт, съобщиха от пресслужбата на правителството

В Министерския съвет постъпват заявления за напускане на областни управители и заместник областни управители от цялата страна. Акцията е безпрецедентна и поставя на изпитание изпълнението на законовите задължения на изпълнителната власт, съобщиха от пресслужбата на правителството, предаде БТА.

Областните управители имат широкоспектърни функции, с които защитават обществения интерес. Те имат ангажимент да координират регионалното развитие от името на правителството, да упражняват контрол върху работата на териториалните структури на централната власт, да следят за законосъобразността в дейностите на местната власт и други.

Постъпилите заявления за напускане ще бъдат разгледани поетапно. Министерският съвет ще вземе решение във връзка с всяко едно от тях своевременно, като дотогава всички областни управители и заместник областни управители са длъжни да изпълняват функциите си.

До момента е ясно, че оставки са подали областните управители на София-област, Монтана, Хасково, Пазарджик, Ямбол, Видин, Пловдив, Варна, Ловеч, Габрово, Добрич, Велико Търново, Смолян, Търговище.

Областният управител на Монтана Валери Димитров и заместник-областният управител Кирил Делев са депозирали днес своите оставки пред правителството.

Своето решение те са представили и пред състава на областната администрация в 9:30 часа днес, съобщиха от областната управа.

Валери Димитров заяви, че причините да подаде оставка са лични.

Чест и почитания за всички, никой не ме е обидил или задължил да напусна, причините за решението ми са изцяло лични“, обяви Димитров. По лични причини напуска и зам.-областният управител Кирил Делев.

Валери Димитров е областен управител на Монтана за втори път. Той беше на поста при последното и предишното служебно правителство.

Областният управител на област Хасково Красимир Ангелов подаде заявление до Министерски съвет за освобождаване от поста,

съобщиха от пресцентъра на държавната управа. Ангелов счита това за морален акт, тъй като не е назначен от настоящия кабинет. Той е благодарил на всички служители на областна администрация-Хасково за съвместната дейност и започналите инициативи за подобряване работата на администрацията и улесняване обслужването на гражданите.

"Надявам се, че на поста областен управител на област Хасково ще бъде назначен човек, който не се ръководи от тесни политически интереси, а ще бъде воден от спазването на законите и равнопоставеността на частните и обществени субекти", каза Ангелов, цитиран от пресцентъра.

Той бе назначен на длъжността на пети април тази година. Ангелов е магистър от Университета по национално и световно стопанство, има опит в областта на строителния надзор и управлението на проекти. Председател на на Балканско-индийската бизнес асоциация.

Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев подаде оставка считано от днес, 12 юни, съобщи той.

Моите действия са изчерпани с прекратяване на правомощията на служебното правителство с премиер Гълъб Донев, тъй като бях назначен от него, за да преминем през един изборен цикъл, посочи Стойчев. Той каза, че на 6 юни бе избрано редовно правителство, което поема своите ангажименти.

Радослав Стойчев бе назначен от служебния кабинет на 4 август 2022 г. В периода май 2021 – януари 2022 г. той е заемал същата длъжност. Преди това е бил народен представител в 43-ото и 44-ото Народно събрание. През 2011 г. – 2014 г. е зам.-кмет на община Самоков.

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков подава оставка. Това обяви той на страницата си във Facebook.

В писмо до министър-председателя акад. Николай Денков се казва:

Моля на първото за тази седмица заседание на Министерския съвет да внесете и приемете оставката ми като областен управител на област с административен център град Пазарджик.

Мотивите ми са продиктувани от разбиранията ми за политика и политически процес. За повече от двадесет години обществена и политическа дейност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, кауза и екип.

Не считам, че политическите ми разбирания, идеологията, каузите в които вярвам и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с Вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече - диаметрално противоположни са.

Считам, че е невъзможно да продължа да изпълнявам задълженията си по закон, като член и ръководител на политически кабинет, провеждащ държавната политика в областта, в изпълнение на поставени стратегически цели и приоритети от програмата на председателствания от Вас Министерски съвет. Редно е да натоварите с тази задача човек, близък до Вашата идеология и споделящ Вашите възгледи".

Областният управител в оставка използва случая да изрази благодарността си към Президента на Република България, Гълъб Донев и ръководения от него екип на Министерски съвет, както и за доверието. Той благодари и на кметовете на общини, общинските съветници, служителите в държавната и общински администрации, доброволците и гражданите на област Пазарджик, "с които заедно постигнахме много и в този, за мен втори, мандат на областен управител". Величков казва, че остава с уважение, надява се молбата му да бъде уважена незабавно и пожелава "да опазите Родината мирна, демократична и горда".

Областният управител на Ямбол Георги Чалъков подаде оставка в писмо до министър-председателя Николай Денков, съобщиха от Областната управа. В мотивите си Георги Чалъков изтъква, че не споделя целите и мотивите, с които е формирано новото редовно правителство.

„Не мисля, че вашето управление ще бъде добро за България, напротив - нищо хубаво не ни чака с управляващи, заченали управление на основата на лъжата, лъжата с която излъгаха своите избиратели, изтъквайки неясни мотиви, обслужващи чужди интереси нямащи нищо общо с добруването на България“, пише в писмото си Чалъков.

Георги Чалъков беше назначен на поста областен управител на Ямбол през август 2022 година.

Областният управител на Видин Огнян Асенов депозира днес пред Министерски съвет заявление за освобождаване от длъжност.

В заявлението си Огнян Асенов е записал, че „като областен управител в мандата на служебния кабинет, с министър-председател Гълъб Донев, изпълнявах отговорно и добросъвестно задълженията си в интерес на гражданите на област Видин и спазвайки законите на Република България". Огнян Асенов изказва своята надежда, че следващият Областен управител на област Видин ще работи за просперитета на Видинска област, съблюдавайки законите на страната, при зачитане на реда и нормите на правовата държава.

Огнян Асенов е заемал поста областен управител два пъти в мандатите на служебните кабинети през 2017 г. и 2021 г. , показва справка на БТА. Преди встъпването му втория път на длъжността Областен управител, той бе директор на Индустриална зона-Видин. От 2015 г. до 2017 г. е работил в Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Бил е ръководител управление „Сигурност“ в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и ръководител отдел „Сигурност и класифицирана информация в „Булгаргаз“ ЕАД.

Преминава през всички изпълнителски и ръководни равнища във Видинската регионална дирекция на МВР. От 2003 г. до 2009 г. е бил директор на Областната дирекция на МВР Видин. Завършил е Академията на МВР, специалност „Управление на обществения ред и сигурност на Република България“. Той притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността.

Полк. Огнян Асенов е роден през 1957 г. във Видин.

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев подаде оставка.

Заявлението е изпратено до Министерския съвет тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Когато през миналата година бях поканен от служебното правителство да поема поста, приех, за да помогна на Майка България да премине успешно през труден период на политическа криза, посочи Стоев. По думите му с назначаването на редовно правителство счита дълга си за изпълнен.

В мотивите си Стоев посочва, че дава възможност да бъде назначен човек, който има необходимите умения и е готов да следва политиката на партиите, които са излъчили правителство. В молбата си той изявява желание да бъде освободен от заеманата длъжност възможно най-бързо.

Ангел Стоев бе областен управител на Пловдив в периода 2021-2022 г., а през август миналата година отново пое поста. Той притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Международни икономически отношения“ от Университетът за национално и световно стопанство и е доктор по философия от Академията на МВР в София. Дългогодишен служител на Национална служба „Сигурност“ и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) като е заемал длъжността директор на Регионална дирекция ДАНС-Пловдив. Работил е и на високи мениджърски позиции в частния сектор. Стоев има специализации в управление на кризи, противодействие на тероризма и стратегическото управление.

Областният управител на Ловеч Светослав Славчев подаде молба до премиера Николай Денков

за освобождаване от длъжността, считано от днес, съобщиха от областната администрация.

Славчев посочи пред БТА, че е редно служебните областни управители да освободят поста за хора, които ще продължат политиката на новото правителство.

Има много неща, които съм свършил в моя мандат. Ще ги предам на следващия областен управител и ще поставя наболели проблеми, които трябва да се решат“, каза Славчев.

Надявам се на свободната позиция да бъде назначено лице с необходимия опит, образователен ценз и познаващо естеството на работата в областната администрация, изтъква в писмото си до акад. Николай Денков инж. Славчев.

Той пое поста повторно в началото на август м. г., като преди това също бе областен управител в периода май 2021 г. – януари 2022 г.

Областният управител на Варна Марио Смърков днес подаде оставка.

Той уточни, че тя е свързана с изявленията, предизвикани от неговата заповед за отварянето на крайбрежната алея в града за автомобили. Смърков припомни, че алеята всъщност е улица според документите на Дирекцията за строителен контрол и регионалното министерство и като такава трябва да бъде достъпна за движение на коли.

Областният управител посочи, че приема насроченият от "Продължаваме Промяната" за днес протест срещу заповедта му като акт на недоверие от страна на политическа партия, участваща в управлението на държавата, и подава оставка от поста.

Днес областният управител на Габрово Кристина Сидорова е подала своята оставка със заявление до Министерски съвет на Република България.

Като основен мотив Сидорова посочва, че е изпълнила ангажиментите си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев. “Ролята на областния управител е да привежда на регионално ниво държавната политика. Моите възгледи за политика и принципите ми не ми позволяват да продължа да заемам поста с настоящото правителство“, каза Сидорова.

Сидорова изразява своята благодарност към всички институции, представители на местната власт, неправителствени организации, представители на бизнеса, медиите и на екипа на Областна администрация- Габрово за доброто сътрудничество. “Още с встъпването си в длъжност дадох обещание да работя за развитието на нашата област, но това би било невъзможно без вашия принос. През изминалите десет месеца не изневерих на принципите си и на дадената дума. Вярвам, че поставихме началото на дългосрочни партньорства и проекти, които ще допринесат за напредъка на региона“, каза още Сидорова.

С писмо до Министерския съвет областният управител на област Добрич Здравко Здравков подаде оставка, съобщи той.

Бях назначен от служебния кабинет с премиер Гълъб Донев и изпълних ангажиментите, които имах като областен управител в мандата на служебния кабинет. Разбиранията ми за политики и развитие на страната и респективно на област Добрич не съвпадат с настоящото управление и считам, че така е най-честно и за двете страни в процес - за мен и настоящия Министерски съвет“, казва още Здравко Здравков.

Областният управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков подаде заявление за освобождаване от длъжност, съобщиха от областната администрация. Заявлението е изпратено до министър-председателя акад. Николай Денков.

Като областен управител на Област Велико Търново, назначен от служебното правителство с министър-председател Гълъб Донев, приключило своята дейност на 6 юни 2023 г. считам, че трябва да освободя заеманата от мен длъжност. Изхождайки от по-горе изложеното, моля, на следващото заседание на Министерски съвет на Република България, да бъде освободен от заеманата от мен длъжност. Пожелавам успех на ръководеното от Вас правителство“, се казва в заявлението.

Инж. Георги Гугучков бе областен управител на Област Велико Търново в четири служебни правителства – два пъти в мандата на премиера Стефан Янев, като заемаше длъжността от 20 май 2021 г. до 5 януари 2022 г., а след това в двата мандата на министър-председателя Гълъб Донев, съответно от 05 август 2022 г. до момента.

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев подаде оставка. Информацията бе потвърдена от Сабрутев.

В политиката трябва да има морал, посочи той. Според Стефан Сабрутев редовното правителство би трябвало да работи за изпълнение на програмата си със свой екип.

Областният управител коментира, че новото ръководство на Областната администрация би следвало да продължи работа по важните приоритети, свързани с развитието на областта. Сред тях Сабрутев откроява предстоящото откриване на ГКПП „Рудозем – Ксанти“, проекти за укрепване на свлачището по пътя Смолян – Мадан и значими инфраструктурни проекти.

Областният управител на Търговищка област Станимир Парашкевов подаде заявление за освобождаване от поста до Министерския съвет, потвърдиха от пресслужбата на институцията.

"Във връзка с формирането на ново правителство и провежданата от него държавна политика, считам за целесъобразно да бъда освободен от длъжността областен управител на област Търговище", се казва в мотивите на Парашкевов.

Станимир Парашкевов ръководи институцията в Търговище от 20 май 2021 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари