Министърът на туризма се размечта за навалица по границите

0
Хотелиерите разчитат те да спасят летния ни сезон, след като Москва спря полетите за Турция
Хотелиерите разчитат те да спасят летния ни сезон, след като Москва спря полетите за Турция Видео: NOVA

Хотелиерите разчитат те да спасят летния ни сезон, след като Москва спря полетите за Турция

Докато другите страни подхождат предпазливо към началото на туристическия сезон - Испания ще отваря от юни, а Гърция - от 15 май, България смята да изпревари всички с посрещане на първите туристи на 1 май, а министърът на туризма Марияна Николова очаква истинско стълпотворение по границите.

"Обсъжда се възможност за допълнителни гранични пунктов с оглед улесняване на притока, тъй като очакваме огромен брой туристи, които ще се придвижват с автомобили", обясни Николова пред Нова телевизия тази сутрин. Тя раздаде и други оптимистични обещания към летовниците от чужбина. "Ще има възможност тези, които са ваксинирани да преминават по един ред, а тези, които представят други документи за влизане – по друг. По-бърз достъп ще имат ваксинираните и те ще бъдат пропускани приоритетно. Това може да стане на сухопътните граници, за летищата е ясно – там има и гранична проверка, която изисква проверка на документи. Водят се разговори от страна на Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта и по повод на такъв тип коридори. Уточняваме това в момента с румънците”, посочи Николова.

България вече усилено ухажва и руските туристи. "Добрата новина е, че руските туристи идват. Те ще влизат по същия режим от 1 май. Руснаците имат голяма заявка към нас като дестинация, включително и за посещения във вътрешността на страната. При тях има интерес и към поклонническия туризъм”, твърди министърът в оставка. По-рано от външното министерство обещаха и максимално облекчени процедури за издаване на туристически визи на руснаците.

Заявления за издаване на български визи могат да се подават в 59 града и 3 консулства на територията на Русия. Акредитирани към консулските служби местни туроператори могат по електронен път да подават заявленията за визи на своите клиенти. Желаещите да посетят с туристическа цел България ще получават визите си в офиса на своя туроператор или външния изпълнител, без абсолютно никакви формалности за тях, се казва в съобщение на МВнР.

От външното министерство уверяват също, че имат готовност да започнат веднага издаването на туристически визи, щом министърът на здравеопазването вдигне забраната за влизане у нас на чуждестранни туристи. Очаква се заповедта на министъра в оставка Костадин Ангелов да бъде издадена днес и да влезе в сила от 1 май, за когато е обявено, че стартира летният туристически сезон.

Още миналата седмица вицепремиерът Екатерина Захариева е наредила на консулските ни служби да се подготвят за издаването на туристически визи, съобщиха от МВнР.

Русия е един от най-големите пазари за туристическия сектор у нас. Обещаните от МВнР облекчени процедури за визите на руските туристи обаче може да се окажат недостатъчни. Браншът от години настоява за електронно издаване на визи за руските туристи, а така също и за украински и молдовски. Това така и не се случва и страната ни постоянно губи конкурентни предимства. Турция например изобщо не изисква визи за руските туристи, а Кипър, Гърция и Малта, отдавна са въвели система за издаване на електронни визи, които руснаците получават при пристигането си на летището.

"Русия спря редовните и чартърните полети за Турция заради разрастващата се там пандемия. Сега е моментът да се възползваме и да привлечем руските туристи, които може да спасят летния сезон", призоваха тези дни браншовите асоциации на хотелиерите и на туроператорите. Те обаче са недоволни, че заповедта на здравния министър, с която се очаква пазарът да се отвори за чужди туристи, се бави до последния момент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари