Без PCR и ваксина: Черна гора се отваря за туристи от Източна Европа

0
Страната очаква 600 милиона евро приходи от туризъм
Страната очаква 600 милиона евро приходи от туризъм Снимка: iStock

Страната очаква 600 милиона евро приходи от туризъм

След продължаващ спад в броя на новите коронавирусни инфекции, здравните власти в Черна гора решиха да облекчат противоепидемичните мерки и да допуснат туристи от Източна Европа да влизат в страната без ограничения.

Граждани на Русия, Беларус и Украйна ще могат да влязат в Черна гора от днес без отрицателен тест за COVID-19 или доказателство за ваксинация, като същите условия ще важат и за граждани от страни в региона, информира БГНЕС.

Пътниците от други страни ще трябва да имат отрицателни PCR тестове или доказателство, че са получили и двете дози от коронавирусна ваксина поне седем дни преди да влязат в Черна гора.

След колапса на миналогодишния туристически сезон, правителството на Черна гора тази година очаква 600 милиона евро приходи от туризъм, което е 60% от приходите, спечелени през 2019 година, най-успешният туристически сезон досега.

През изминалия месец и половина Черна гора успя, въвеждайки строги ограничения, придружени от доста бавна ваксинационна кампания, да намали броя на активните случаи от около 10 000 на сегашните 2 753.

Въпреки облекчаването на епидемиологичните ограничения, носенето на маски за лице на открито и на закрито все още е задължително и е в сила вечерен комендантски час с продължителност от 23:00 до 5:00 сутринта. Най-много четирима души имат право да седят на една маса в барове и ресторанти.

Досега около 7% от населението на страната е ваксинирано, а половината от ваксинираните са получили и двете дози.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари