Министърът на транспорта: Железопътният коридор Солун - Русе е основен приоритет на България и Гърция

3
Към момента не е организирано съответното дружество, което да започне работа по изграждане, каза Георги Гвоздейков
Към момента не е организирано съответното дружество, което да започне работа по изграждане, каза Георги Гвоздейков Снимка: БТА / архив

Към момента не е организирано съответното дружество, което да започне работа по изграждане, каза Георги Гвоздейков

Към момента не е организирано съответното дружество, което да започне работа по изграждане на железопътния коридор "Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе". Това каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков по време на днешния парламентарен контрол.

Започнали са сериозни преговори между България и Гърция и този проект стои като основен приоритет и на двете държави, тъй като този проект е изключително важен за свързаността на двете морета, посочи той.

Министър Гвоздейков заяви, че има предложение от гръцка страна България да участва като акционер в концесията на пристанището в Кавала. По думите му това ще даде допълнителни възможности за реализиране на различни проекти в областта на енергетиката, транспорта, инфраструктурата и икономиката.

Министър Гвоздейков отбеляза, че предстои и среща между представители на България, Гърция и Румъния, където ще бъде обсъдена свързаността по оста север-юг.

БТА припомня, че през 2017 г. е подписан Меморандум за разбирателство относно развитието на железопътната връзка "Солун – Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе" между България и Гърция. Това е стратегически железопътен и мултимодален проект, който е насочен към развитие на устойчив електрифициран двупътен жп коридор с модерна ERTMS система, свързващ гореспоменатите четири морски пристанища и речното пристанище в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    МАРИЯН ДИМИТРОВ
    Въпросът беше зададен от народния представител от партия Възраждане адв. ЗЛАТАН ЗЛАТАНОВ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари