Министър Меджидиев: Лекарите са богатството на тази държава

0
Нов модел на заплащане на лекари и медицински сестри обеща служебният здравен министър
Нов модел на заплащане на лекари и медицински сестри обеща служебният здравен министър Снимка: БГНЕС/архив

Нов модел на заплащане на лекари и медицински сестри

Това обеща служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев по време на финалната церемония на 12-ото издание на лигата "Лекарите, на които вярваме" днес, съобщава 24 ЧАСА.

"Работи се по остойностяването на лекарския и сестринския труд, това е най-революционното нещо, защото такава наредба променя на всички нива здравеопазването", обясни Меджидиев. Темата на тазгодишната среща бе "Какъв устойчив модел на здравеопазване е нужен на България".

Вие сте богатството на тази държава, обърна се към лекарите здравният министър.

"Без нас, без лекарите тази държава няма да изглежда по същия начин. Ще се боря за издигането на лекарското съсловие на заслуженото му място", обеща още министърът. "Ние имаме предостатъчно добри лекари, но не ги уважаваме достатъчно", заяви той.

"Този мандат, който изпълнявам, е кратък и с ограничени възможности от законодателна гледна точка. Но поне се старая дребни неща от ежедневието, които съм видял сам като неуместно направени, да ги променя", добави още Меджидиев.

Според него електронното здравеопазване е прекрасно, но е правено от хора, които са далеч от клиничната практика. В момента лекарите са затруднени от воденето на документацията.

"По повод електронната рецепта видяхте, че предлагам да съществуват едновременно. Това е затруднение и за пациентите. В аптеката всяка хартиена рецепта става електронна“, обясни министърът. "Лобистки текстове, които разтоварват фармацевтите", каза той.

"24 часа" постави 10 теми с конкретни въпроси на всички членове на лигата "Лекарите, на които вярваме", на министрите на здравеопазването след 1989 г., на ректорите на медицинските университети в България и на директорите на големите болници.

Отговорите на 510 участници в анкетата са обобщени, като 95% искат по-малко болници, но високотехнологични. Те смятат, че трябва да се коригира Националната здравна карта, в областните и големите градове да има държавни болници, а в малките градове да има медицински центрове вместо болници.

На въпрос "Как да се финансират болниците?" - 90% искат диагностично свързани групи.

75% от лекарите са отговорили да се запази НЗОК на въпроса: Да се промени ли генерално философията на системата - от здравноосигурителна каса към конкуриращи се осигурителни каси?

Анкетираните лекари предложиха и правила за работата на личните лекари. Сред тях са дигитализация на системата, без ограничения за направленията, по-малко документация, повече финансиране за профилактика и скрининг, санкции при непровеждането на профилактика.

80% от лекарите в лигата смятат, че трябва да получават базова заплата с диференцирано допълнително материално стимулиране за принос. Половината от медиците искат базисна минимална заплата за цялата страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Истината
    Бяха. Вече не са. Богати са за самите себе си. Вече сред тях има и милионери. В пари.
  • 5
    1
    русенец
    Така е! Даже по-долу има статия за едно такова богатство, което щяло да става шеф на РЗИ Русе. Иначе хубаво, че лекарите са богатство, ама по-голямо богатство щеше да е да имаме и здравеопазване.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари