Минчо Празников: Лятото идва с 45 градуса на сянка и невиждани градушки

0
Минчо Празников: Лятото идва с 45 градуса на сянка и невиждани градушки

Задава се най-горещото лято в историята на метеорологията – и у нас, и по света. Това твърдят немските климатолози от университета „Гисен“.

През август ще има стойности до 45 градуса на сянка, което е нещо невиждано у нас“, потвърди пред „Ретро“ легендарният синоптик Минчо Празников.

Още този месец, след като приключат дъждовете, в страната изведнъж ще нахлуят горещините, предупреждават синоптици от БАН. Същата тенденция ще се запази и занапред. Пролетта и есента постепенно ще се размиват между другите сезони, докато в един момент напълно изчезнат.

След 50 години у нас въобще няма да има преходни сезони. Ще минаваме направо от зима към лято, казва Минчо Празников.

И според него лятото на 2014 г. може да се окаже най-горещото в историята на синоптичните наблюдения, и то не само по нашите ширини, но и в световен мащаб. При всички случаи през идващото лято се очакват градушки с гигантски ледени парчета, напомниха синоптиците. Преди дни първата градушка с размерите на грахово зърно нанесе жестоки пораженя на реколтата в пазарджишките села Големеново и Щърково. Стихията не подмина и Русенско, където щетите също са значителни.

Общото мнение на метеоролозите е, че човечеството само си е виновно за промяната на климата, замърсявайки атмосферата с отровни изгорели газове, прах и други отпадни продукти от индустрията.

Източник: Vchas.net
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари