Милиони души са в изолация заради коронавируса

2
169 610 са заразени с коронавируса в момента в света (+10,982). Починалите са 6 518.
169 610 са заразени с коронавируса в момента в света (+10,982). Починалите са 6 518. Снимка: Andrew Burton / The New York Times

169 610 са заразени с коронавируса в момента в света (+10,982). Починалите са 6 518. 

Ливан обяви двуседмична пълна карантина и затвори границите си, летищата и пристанищата.

Ирландия нареди пъбовете да бъдат затворени и призова гражданите да не се включват в никакви партита. Ограниченията идват в навечерието на празненствата за деня на Св. Патрик, пише вестник СЕГА.

Виетнам наложи задължителна карантина на всички пристигащи в страната и спря временно издаването на туристически визи.

Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ препоръчаха отмяна на събития, на които има повече от 50 души през следващите 8 седмици като мярка за справяне с пандемията от КОВИД-19.  Препоръката не се отнася до училища или компании. Охайо и Илинойс наредиха затваряне на барове и ресторанти. Пандемията от новия коронавирус оказа влияние на предизборната кампания като се стигна до  отменяне на митинги и дори преместване датата на местни първични избори.

- Федералният резерв в Съединените щати свали основната си лихва с един процентен пункт заради кризата, предизвикана от Ковид-19, съобщава БНР. Лихвата е намалена до диапазона от нула до 0.25%.  ФЕД обяви и програма за изкупуване на облигации в размер на 700 млрд. долара. Това е поредно действие на американската централна банка, с което се наливат пари в икономиката, която търпи огромни загуби заради коронавириса. 

Сърбия обяви извънредно положение. Всички училища, детски градини и университети ще са затворени до края на срока. Военни започват да патрулират около болниците, а полицията ще следи хората, които трябва да са под карантина за 14 или 28 дни. Нарушителите са заплашени от до 3 г. затвор. Сърбия затваря и границите си за всички, които не живеят или работят в страната. По границата също ще има военни патрули.

Колумбия забрани влизането в страната на всички, които не са нейни граждани или не работят там.

ЮАР обяви извънредно положение и наложи рестрикции за влизане в страната.

Кения затвори всички училища.

Испания и Португалия се споразумяха да затворят за туристи общата си граница, за да ограничат разпространението на коронавируса, съобщават световните агенции. "Няма да има туризъм между Испания и Португалия през следващите месеци", заяви португалският премиер Антониу Коща след видеоконферентен разговор с испанския си колега Педро Санчес. "Това ще трае най-малко до Великден, който се пада на 12 април", добави Коща. Границата обаче няма да бъде затворена за превоз на стоки и за лица, пътуващи по служебни причини, уточни той. Испания, със 7753 случая на коронавирус и 288 починали, е втората най-засегната от пандемията европейска страна. В Португалия, която е пет пъти по-малка от Испания, досега са установени 245 заразени, но се смята, че има над 2200 подозрителни случая на коронавирус, отбелязва Франс прес.

Кипър съобщи, че затяга границите си, така че само хора с медицинско удостоверение, че не са болни от новия коронавирус, ще бъдат допускани в страната, а онези, които дойдат на острова, ще бъдат поставяни под задъlжителна карантина за две седмици, за да се попречи на разпространението на болестта.

Турското министерство на вътрешните работи съобщи, че от 16 март временно се затварят барове, дискотеки, нощни клубове и увеселителни заведения във всичките 81 провинции на страната заради коронавируса. Нареждането е разпратено до валийствата и общинските власти в провинциите на страната за изпълнение. Не се посочва докога ще продължи забраната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари