Милен Велчев: Добрият финансов министър трябва да умее да казва „не“ при добри времена и „да“ при лоши

0
Велчев изрази мнение, че антикризисната мярка с намаляването на ДДС за определени сектори ще изиграе лоша шега на управляващите, защото е трудно подобни облекчения да бъдат отнемани от хората, след какъвто и да е период от време
Велчев изрази мнение, че антикризисната мярка с намаляването на ДДС за определени сектори ще изиграе лоша шега на управляващите, защото е трудно подобни облекчения да бъдат отнемани от хората, след какъвто и да е период от време Снимка: БГНЕС

Бившият министър от НДСВ отправи някои критики към прогнозата на правителството за спада в БВП през 2020 г.

"Добрият финансов министър трябва да умее да казва „не“, когато икономическите времена са благоприятни, за да подсигури дните, когато ситуацията не е толкова обнадеждаваща". Това мнение изрази бившият финансов министър в правителството на НДСВ - Милен Велчев, който коментира Бюджет 2021 в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“.

Добрите финансови министри трябва да умеят да казват „не“ в добрите финансови години, за да имат изградени буфери за кризисни години. По време на криза добрият финансов министър трябва да е, ако не щедър, то поне да намери начин да подкрепи засегнатите сектори“, каза Велчев.

Резултатите от предлагания държавен бюджет за идната година не могат да бъдат прогнозирани достатъчно добре в момента, тъй като никой не е в състояние да кажа до кога ще продължи пандемията, според икономиста.

Правителството е прекалено оптимистично за икономиката тази година, очаквайки 3% спад. Европейската комисия (ЕК) и БНБ застанаха на позиция, че очакваният спад е 5%. Това не вещае добре за бюджета, както за тази, така и за следващата година. Ако ЕК и БНБ излязат прави, тогава бюджетните приходи няма да бъдат изпълнени“, коментира бившият министър оптимизма за БВП на правителството през 2020 г.

Той изрази мнение, че антикризисната мярка с намаляването на ДДС за определени сектори ще изиграе лоша шега на управляващите, защото е трудно подобни облекчения да бъдат отнемани от хората, след какъвто и да е период от време. Милен Велчев призова за повече субсидии към бизнеса, одобрявайки мярката 60/40 и други подобни действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари